Na območju Albanije, Srbije in Severne Makedonije odslej prost pretok delavcev

Svet 21. Dec 202119:50 0 komentarjev
Open Balkan
Florion Goga/REUTERS

Albanija, Srbija in Severna Makedonija so se danes v okviru pobude Odprti Balkan v Tirani dogovorile o prostem pretoku svojih državljanov do trga dela. Dogovor bo začel veljati januarja.

“Danes smo začeli novo obdobje za Balkan. Podpisani dogovor bo omogočil prost pretok državljanov Albanije, Severne Makedonije in Srbije od januarja 2022. Omogoča tudi priložnosti za prost pretok blaga in kapitala brez obveznega trojnega pregledovanja dokumentov. Dodatno bodo dogovori omogočili vzajemen izvoz in uvoz kmetijskih produktov in živine. Pobuda se osredotoča na interese ljudi,” je povedal Rama na skupni novinarski konferenci.

Dogovore o prostem pretoku so danes podpisali premierja Albanije in Severne Makedonije, Edi Rama in Zoran Zaev ter srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Pobudo podpira tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. “Držite vrata te pobude odprta. Vabim tudi druge tri države, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Kosovo, da se pridružijo,” je sporočil komisar. Prepričan je, da je enotni trg edini način za opazen dvig bruto domačega proizvoda v regiji.

Open Balkan
Florion Goga/REUTERS

Rama je danes še napovedal, da bo naslednje srečanje v okviru Odprtega Balkana gostila Severna Makedonija v februarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!