Na Otoku iz strahu pred podražitvami spet prestavili uvedbo carinskega nadzora

Svet 30. Avg 202312:30 0 komentarjev
Tovornjaki z blagom iz EU čakajo v pristanišču Dover
PROFIMEDIA

Uvedba carinskega nadzora nad živili, ki v Veliko Britanijo prihajajo iz EU, se znova zamika. Britanska vlada je uvedbo tokrat prestavila za tri mesece in bo tako, brez dodatnih zamikov, začela veljati januarja prihodnje leto. Med razlogi za nov zamik so tudi skrbi finančnega ministrstva, da bi se že tako dražja hrana še podražila.

Britanska vlada je v torek napovedala, da je carinski nadzor nad uvozom živil iz EU prestavila na januar 2024. Potem ko je Velika Britanija januarja 2021 zapustila carinsko unijo, se je za prestavitev kontrol na mejah z EU odločila že večkrat. Na drugi strani pa je carinski nadzor že vzpostavljen za britanski izvoz v EU.

Britanci so nazadnje načrtovali, da bodo nov carinski nadzor uvedli skozi več faz. Prve postopke so nameravali vzpostaviti 31. oktobra, zaključiti pa v letu dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na podlagi pogovorov s predstavniki gospodarstva so se britanske oblasti zdaj strinjale, da sanitarni in fitofarmacevtski nadzor ter popoln carinski nadzor za blago iz Severne Irske, ki bo v prihodnje predmet nadzora, odložijo še za tri mesece.

Prav tako bodo revidirali časovnico preostalih carinskih postopkov, s čimer želijo dati deležnikom čas, da se pripravijo na novosti. Gre za fizične preglede in potrebne deklaracije o varnosti, ki bodo postopno uvedeni v letu 2024.

Britanski časnik Financial Times je že minuli teden poročal, da se je britanski finančni minister Jeremy Hunt s preložitvijo strinjal predvsem iz strahu, da bi carinski nadzor nad uvoženimi živili v času visoke inflacije dodatno zvišal cene hrane. Medletna inflacija je na Otoku po zadnjih podatkih 6,8-odstotna, s tem pa najvišja med državami v skupini G7.

Britanski izvozniki medtem tožijo, da je carinski nadzor, ki ga je vzpostavila EU, povzročil dolge zamude v pristaniščih Rokavskega preliva, dodatno birokracijo in stroške. S tem naj bi bili glede na uvoznike iz unije v neenakopravnem položaju. Britanci so EU zapustili 31. januarja 2020, za brexit pa so se odločili na referendumu leta 2016.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!