Na Poljskem prijeli domnevno belorusko vohunko: grozi ji do 10 let zapora

Svet 09. Jan 202417:19 0 komentarjev
poljska
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Poljske oblasti so zaradi suma vohunjenja pridržale belorusko državljanko, ki ji, če bo obsojena, grozi do deset let zapora.

Poljska agencija za notranjo varnost (ABW) je zaradi suma vohunjenja pridržala belorusko državljanko, je danes sporočilo državno tožilstvo v Varšavi. Po navedbah tožilstva je ženska beloruskemu odboru državne varnosti, krovni varnostni službi v tej državi, več mesecev zagotavljala informacije o pripadnikih beloruske diaspore na Poljskem.

“Ženska je več mesecev zagotavljala informacije o pripadnikih beloruske diaspore, ki prebivajo na ozemlju Poljske, in organizacijah, ki združujejo Beloruse in Poljake beloruske narodnosti,” je sporočilo tožilstvo in pojasnilo, da je žensko obtožilo izvajanja dejavnosti za tuje obveščevalne službe.

Pristojno sodišče je zaradi nevarnosti pobega in stroge kazni, ki grozi domnevni vohunki, zanjo odredilo trimesečni pripor. Če bo obsojena, jo lahko doleti do deset let zapora, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Po podatkih poljskega urada za priseljevanje na Poljskem živi več kot 100.000 Belorusov. Številni med njimi, večinoma mladi, so iz Belorusije pobegnili zaradi režima tamkajšnjega avtoritarnega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vlada v Varšavi sicer v okviru programa z imenom Poljska – varno zatočišče aktivno zaposluje tehnike informacijskih sistemov in ustvarjalne posameznike iz Belorusije, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Decembra je poljsko sodišče 14 državljanov Rusije, Belorusije in Ukrajine spoznalo za krive vohunjenja za Rusijo in načrtovanja sabotaž v državi. Obsodilo jih je na zaporne kazni med 13 mesecev in šest let. Obsojeni so med drugim vohunili za mejnimi prehodi z Ukrajino, glavnimi železniškimi progami in vojaškimi objekti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!