Na poljski strani meje našli mrtvega Sirca, Lukašenko obljubil pomoč

Svet 13. Nov 202113:25 > 15:59 0 komentarjev
Belorusija
PROFIMEDIA

Poljska policija je v bližini meje z Belorusijo našla novo truplo. Gre za okoli dvajset let starega moškega iz Sirije. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem napovedal humanitarno pomoč ujetim prebežnikom na belorusko-poljski meji, predvsem otrokom. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je zanikal rusko vpletenost v krizo na belorusko-poljski meji.

Nesrečnega prebežnika je našel gozdni delavec v gozdu v bližini vasi Wolka Terechowska. Pri sebi je imel sirski potni list. Vzroka smrti zaenkrat ni bilo mogoče ugotoviti in poljske oblasti so odredile obdukcijo. To sicer ni prva smrt med prebežniki, ki se skušajo prebiti na Poljsko iz Belorusije.

Lukašenko napovedal humanitarno pomoč

Po navedbah poljske policije je skušala pri omenjeni vasi mejo prebiti skupina več sto prebežnikov. Prebežniki so bili opremljeni s solzivcem, ki so jim ga dali Belorusi za soočenje s poljskimi varnostnimi organi. Beloruski vojaki so tudi poškodovali rezilno žico na meji, poljskim policistom pa nato med begom prrebežnikov nagajali z močnimi lučmi, je na Twitterju sporočila poljska mejna straža.

Teh navedb sicer ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Poljska zaprla dostop na območje, kjer je razglasila tudi izredne razmere. Na območju je sicer že več dni ujetih več tisoč prebežnikov, ki pri nizkih temperaturah bivakirajo v šotorih in upajo na prehod v Poljsko in naprej proti EU. Vsake toliko časa kakšni skupini tudi uspe.

EU sicer obtožuje beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenko, da se skuša z ustvarjanjem migrantske krize maščevati za sankcije, ki so jih uvedli proti njemu in njegovim sodelavcem zaradi nasilnega zatrtja protestov po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Lukašenko je medtem napovedal humanitarno pomoč ujetim prebežnikom, predvsem otrokom. Med drugim bodo uredili skupne šotore, v katerih bodo delili hrano.

Putin zanika rusko vpletenost v krizo

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v današnjem intervjuju dejal, da Moskva nima ničesar opraviti z migrantsko krizo na belorusko-poljski meji. V intervjuju je prav tako opozoril, da Moskva nedavno urjenje ameriških in drugih Natovih ladij v Črnem morju obravnava kot resen izziv. Želim, da vsi vedo. S tem nimamo nič,” je dejal v pogovoru za državno radiotelevizijo Vesti, potem ko so Poljska in drugi zahodni kritiki obtožili Moskvo, da z Minskom sodeluje pri organizaciji pošiljanja več tisoč prebežnikov na mejo med Poljsko in Belorusijo.

Putin je dejal, da se morajo evropski voditelji pogovoriti z beloruskim predsednikom Lukašenkom, če želijo rešiti krizo. Za krizo je ponovno obtožil Zahod, češ da je zahodna politika na Bližnjem vzhodu vzrok, da si prebežniki sploh želijo oditi v Evropo. Putin je prav tako poudaril, da ruski letalski prevozniki ne prevažajo prebežnikov, ki so zdaj na meji med Belorusijo in EU.

Turčija zavrača odgovornost za krizo

Za humanitarno krizo na belorusko-poljski meji je zgrešeno kriviti Turčijo ali njenega nacionalnega letalskega prevoznika Turkish Airlines, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal glavni svetovalec predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankara je v petek v Belorusijo z letalsko družbo Turkish Airlines prepovedala leteti državljanom treh bližnjevzhodnih držav. Za to se je odločila zaradi problema nezakonitih prehodov meje med Evropsko unijo in Belorusijo. Odločitev je bila sprejeta nekaj dni po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opozorila na možnost uvedbe sankcij za letalske družbe, ki se ukvarjajo s “trgovino z ljudmi”.

Erdoganov svetovalec za zunanjo politiko Ibrahim Kalin je medtem dejal, da so obtožbe, da je Turčija na kakršen koli način prispevala h krizi na belorusko-poljski meji, krivične. “Potniki odhajajo v Belorusijo, od tam pa v Litvo, na Poljsko in v druge države EU. Za krizo je preprosto zgrešeno in neutemeljeno kriviti Turčijo ali letalsko družbo Turkish Airlines,” je dejal.

Evropski politiki so turško napoved sprejeli z olajšanjem, saj odnosi med Ankaro z Brusljem ostajajo napeti, poroča AFP.

Turkish Airlines nudi eno najbolj uporabljanih mednarodnih povezav z beloruskim glavnim mestom Minsk. Kalin je še poudaril, da želi Turčija zagotoviti, da se bodo potniki, ki potujejo v Belorusijo, vrnili iz države. Opozoril je še, da če se kdo v Belorusiji “izgubi”, za to ni odgovorna Turčija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!