Na poljsko mejo odšlo dodatnih 2500 vojakov

Svet 25. Okt 202116:40 0 komentarjev
Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Poljska na mejo z Belorusijo pošilja dodatnih 2500 vojakov, skupaj pa jih je tam že 10.000. Razlog za okrepitev varnostnega osebja na meji so nedavni incidenti, ko so velike skupine migrantov poskušale podreti žično ograjo.

Poljska je sporočila, da bo na mejo z Belorusijo poslala dodatne vojaške enote. Že prejšnji teden so podvojili število vojakov, ki pomagajo mejnim stražarjem ustaviti migrante pri prehajanju, sedaj pa se jim bo pridružilo še dodatnih 2500 pripadnikov.

Skupaj bo mejo varovalo skoraj 10.000 vojakov. Odločitev Poljske sledi vrsti obmejnih incidentov, ko so velike skupine migrantov poskušale podreti žično ograjo, ki jo je nedavno postavila poljska vojska.

“Število vojakov, ki bodo pomagali mejnim stražarjem, povečujemo za 2500. Kmalu bo mejo varovalo okoli 10.000 vojakov,” je na Twitterju sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

V zadnjih mesecih je več tisoč migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda, prečkalo ali pa poskusilo prečkati mejo iz Belorusije v države vzhodne Evrope. Bruselj trdi, da za tem stoji beloruski režim, ki je zaradi sankcij EU obljubil povračilne ukrepe.

Med prečkanjem meje je umrlo že več migrantov, nazadnje dva pretekli vikend. V nedeljo sta dva vojaka morala poiskati pomoč v bolnišnici, potem ko je skupina okoli 60 migrantov poskušala na silo priti na Poljsko stran. Pri tem so v varnostne sile metali palice in kamenje. Podoben incident z več deset migranti se je zgodil tudi v soboto.

Septembra je Poljska sicer na območju ob meji uvedla izredne razmere, ki med drugim humanitarnim organizacijam onemogočajo nudenje pomoči na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!