Na Portugalskem želijo prepovedati kajenje v okolici šol in bolnišnic

Svet 12. Maj 202312:47 0 komentarjev
Kajenje
PROFIMEDIA

Portugalska načrtuje prepoved kajenja v okolici šol in bolnišnic ter tudi v pokritih zunanjih prostorih. "Želimo vzpostaviti okolje, kjer bodo lahko mladi živeli brez tobaka," pravi zdravstveni minister.

Na Portugalskem načrtujejo prepoved kajenja v okolici šol in bolnišnic ter v pokritih zunanjih prostorih, je v četrtek sporočil portugalski zdravstveni minister Manuel Pizzaro.

S predlogom bi ukinili tudi vse prostore za kajenje v notranjosti in z letom 2025 prepovedali prodajo tobačnih izdelkov na omenjenih lokacijah.

Ukrepe za omejitev kajenja predvideva predlog zakona, ki ga bo portugalski parlament obravnaval na še nedoločen datum. Če bo zakon sprejet, bo prepovedana tudi izgradnja kadilnic v notranjosti zgradb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalska vlada si prav tako želi uvedbe zdravstvenih opozoril na embalaži vseh tobačnih izdelkov, vključno z elektronskimi cigaretami. Po ocenah Lizbone je namreč leta 2019 zaradi uživanja tobaka umrlo okoli 13.500 ljudi.

Pizzaro je po seji vlade dejal, da s tem zakonom želijo vzpostaviti okolje, kjer bodo lahko mladi živeli brez tobaka, ter pomagati kadilcem premagati odvisnost od kajenja. Pojasnil je, da je cilj vlade, da bi v državi do leta 2040 imeli generacijo, ki bo odrasla brez izpostavljenosti tobaku.

Za zmanjšanje uživanja tobaka si prizadevajo tudi v Evropski komisiji, kjer so junija lani pojasnili, da želijo odstotek kadilcev in ostalih porabnikov tobačnih izdelkov do leta 2040 znižati na manj kot pet odstotkov celotnega prebivalstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!