Na razstavi še nikoli videne fotografije britanske kraljeve družine (FOTO)

Magazin 16. Maj 202421:41 0 komentarjev
Britanska kraljeva družina
Foto: Cecil Beaton

V okviru nove razstave v Buckinghamski palači so objavili še nikoli videne fotografije britanske kraljeve družine. Na fotografijah so ujeti tudi bolj intimni trenutki, ki jih na zloščenih podobah drugače ne vidimo.

Še nikoli prej videne fotografije iz življenja britanske kraljeve družine bodo ugledale luč sveta na novi razstavi v kraljevi galeriji Buckinghamske palače.

Na slikah so ujeti njihovi najbolj zasebni trenutki – med njimi je tudi fotografija iz leta 1943, na kateri kralj Jurij VI. sedi za mizo na gradu Windsor, obkrožen s svojo družino. V mnogih pogledih ne gre za prav posebno fotografijo – a to je bil njen namen, piše BBC. Čeprav gre za kraljevo družino, je bil prizor popolnoma običajen, namenjen spodbujanju stabilnosti in enotnosti dvora v času vojne.

Razstava, ki se odpira 17. maja, bo združila eno največjih zbirk fotografij kraljeve družine, ob tem pa bo predstavila zgodbo družine v zadnjih 100 letih.

Princesa Anne in kralj Karel kot otroka. (Foto: Lord Snowdon)

Videti bo mogoče tudi bolj nenavadne fotografije, med drugim tisto iz leta 1964, ki prikazuje štiri novopečene mame iz kraljeve družine, ki so v dveh mesecih rodile druga za drugo – pokojna kraljica, princesa Margaret, vojvodinja Kentska in princesa Aleksandra. Fotografijo so posnele za porodničarja, do zdaj pa še nikoli ni bila objavljena.

Kraljeve matere
Foto: Lord Snowdon

Fotograf Hugo Burnand je tisti, ki je v zadnjem času dokumentiral dogodke nacionalnega pomena za Britance, med drugim lansko kronanje ter poroko valižanskega princa in princese leta 2011.

Posnel je sliko Williama in Catherine z vsemi otroki na poroki – zanj je bila to najboljša fotografija dneva. “Imeli smo tri minute časa. A to za portret ni veliko. Prav zato so vsi gibi in izrazi zelo spontani, nisem jih režiral,” je dejal Burnand.

Poroka princese Kate in princa Williama
Foto: Hugo Burnand/Royal Household

Poleg uradnih fotografij bo na ogled tudi nekaj njegovih bolj neformalnih del, recimo njegova fotografija kralja in kraljice Camille, ki skupaj sedita na vrtu Clarence House. Razstava je v bistvu prikaz zaupanja med kraljevo družino in kraljevim fotografom.

Vsi, ki sodelujejo pri projektu, imajo svoje najljubše fotografije. Za kustosa Alessandra Nasinija je to fotografija pokojne kraljice, ki jo je leta 1968 posnel Cecil Beaton. “Na njej ne nosi tiar, kraljevega nakita ali insignij,” je dejal Nasini. “Izstopa kot ženska v ozadju monarhije – osamljena oseba, na katero je bila prenesena odgovornost.”

Kralj Karel in princesa Camila
Foto: Hugo Burnand/Royal Household

Zraven fotografije sedanje valižanske princese iz leta 2021, ki je bila posneta ob njenem 40. rojstnem dnevu, pa bo visela fotografija Aleksandre, valižanske princese iz leta 1864.

Princesa Kate
Foto: Royal Collection Trust

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!