Na Reki zdravijo Slovenca, ki se je potapljal pri Krku

Svet 25. Jul 202210:16 0 komentarjev
potapljanje
PROFIMEDIA

Slovenec, ki se je v soboto potapljal pri otoku Krk, je zvečer s simptomi dekompresijske bolezni obiskal urgenco. Tam so ga zdravili v hiperbarični komori.

Če ne upoštevate vseh pravil, je lahko tudi potapljanje zelo nevarno. To je na svoji koži občutil tudi 37-letni Slovenec, ki je v soboto na hrvaškem otoku Krk opravil več zaporednih potopov in dvigov, zvečer pa je z več znaki dekompresijske bolezni (zmedenostjo, mravljinčenje v rokah in vratu, vrtoglavico, slabostjo in bruhanjem) prišel na urgenco na Reki.

Kot je za 24sata povedal anesteziolog dr. Marko Milošević, se je Slovenec nazadnje potapljal pred dvema letoma. Zdaj ga v hiperbarični komori zdravijo v reški bolnišnici. Kot je dodal zdravnik, je imel pacient ob prihodu v bolnišnico zmerno klinično sliko. Slovenec se po besedah zdravnika ni potopil več kot deset metrov. Ker pa se je potopil večkrat, medtem pa ni izenačil pritiska s pihanjem skozi nos, je bil občutek, kot da bi se potopil na globino 18 metrov.

Dekompresijska bolezen pomeni, da se v telesu tvorijo mehurčki, ki lahko pridejo do krvnih žil, to pa lahko povzroči paralizo oziroma enake simptome kot srčni infarkt in možganska kap.

Prvo zdravljenje s hiperbarično komoro je Slovenec prejel že v soboto zvečer – v komori je bil natanko 4 ure in 45 minut, v tem času pa so ga “potopili” na 18 metrov, skozi masko pa je prejemal visoko koncentracijo kisika – dvestokrat večjo kot v običajnih pogojih. V nedeljo popoldan je nato prejel še en tretma zdravljenja, po katerem se je že počutil bolje.

Milošević se sicer tudi sam ukvarja s potapljanjem, ker pa dela s hiperbarično komoro, je moral tudi sam opraviti potapljaški tečaj. Ljudi je ob zadnjem dogodku pozval, naj potapljanja ne jemljejo zlahka. Če se s potapljanjem ukvarjate rekreativno, se v globine potopite s pomočjo potapljaških klubov, opozarja. Ob tem dodaja, da za razvoj dekompresijske bolezni ni potrebna velika globina, še poroča 24sata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!