Samosežgal se je na sedežu tunizijske islamistične stranke in povzročil požar

Svet 09. Dec 202120:25 > 20:32 0 komentarjev

Na sedežu tunizijske islamistične stranke Enahda se je samosežgal in umrl moški. V požaru, ki je sledil, je bilo ranjenih 18 ljudi, med njimi tudi dva visoka predstavnika stranke.

Na sedežu tunizijske islamistične stranke Enahda v prestolnici Tunis se je danes samosežgal in umrl moški, ki je v preteklosti delal v recepciji stranke.

V požaru, ki je sledil, je bilo ranjenih 18 ljudi, med njimi tudi dva visoka predstavnika stranke. Motiv za njegovo dejanje še ni znan.

Nekdanji tunizijski premier Ali Larayedh se je pred ognjenimi zublji moral rešiti s skokom skozi okno v drugem nadstropju stavbe in so ga zaradi poškodb nog odpeljali v bolnišnico.

Stranka od poletja v globoki krizi

Stranka Enahda je v globoki krizi, odkar je predsednik Kais Saied julija odstavil premierja Hichema Mechichija in za nedoločen čas prekinil delo parlamenta. Enahda, ki je v parlamentu najmočnejša stranka, je to dejanje označila za puč.

Saied se je pred tem s stranko več mesecev boril za oblast. Večina prebivalstva je na strani predsednika, stranka Enahda pa je izgubila veliko zaupanja. Številni Tunizijci islamiste obtožujejo korupcije in sle po oblasti.

Samosežig v Tuniziji
Jihed Abidellaoui/REUTERS

V Tuniziji se je decembra 2010 samosežgal prodajalec zelenjave Mohammed Bouazizi, kar je sprožilo množične proteste in politične spremembe v več arabskih državah. Umrl je nekaj tednov kasneje. 26-letnik se je samosežgal zaradi svojih negotovih življenjskih razmer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!