Na sledi novemu odkritju? Kako bi Ozempic lahko pomagal odvisnikom

Svet 17. Okt 202411:41 0 komentarjev
Ozempic, Wegovy
Foto: PROFIMEDIA

Raziskovalci so odkrili, da bi Ozempic in druga zdravila za zdravljenje debelosti lahko pomagali ljudem, ki se soočajo z odvisnostmi. Kako?

Zdravilo za zdravljenje debelosti Ozempic in druga podobna zdravila bi lahko pomagala ljudem, ki se soočajo z odvisnostmi, poroča ameriški portal Newsweek. Po mnenju raziskovalcev ta zdravila namreč lahko za 40 odstotkov zmanjšajo možnost hospitalizacije zaradi prevelikega odmerka opioidov in za kar polovico zmanjšajo možnost zastrupitve z alkoholom.

Čeprav je Ozempic izvorno namenjen zdravljenju diabetesa tipa 2, so ga kasneje začeli uporabljati tudi za zdravljenje prekomerne teže. Tako Ozempic kot njemu podobno zdravilo Wegovy temeljita na semaglutidu, molekuli, ki posnema GLP-1. Ta v našem telesu uravnava apetit in sladkor v krvi. Zdravilo tako s posnemanjem GLP-1 poskrbi, da smo manj lačni.

Prav iz tega so raziskovalci po poročanju Newsweeka postavili hipotezo, da bi zdravilo lahko spremenilo tudi način, kako se naši možgani odzivajo na snovi, ki povzročajo odvisnosti.

V raziskavi so analizirali več kot 500.000 ljudi z motnjami uporabe opioidov in 800.000 z motnjami uporabe alkohola. “Študija kaže, da je pri bolnikih z odvisnostjo od heroina ali alkohola, ki imajo predpisano zdravilo Ozempic, manj verjetno, da bodo hospitalizirani zaradi prevelikega odmerka heroina oziroma zastrupitve z alkoholom,” je dejal profesor psihologije na univerzi v Sheffieldu Matt Field.

zdravilo debelost ozempic
Foto: PROFIMEDIA

Njihove ugotovitve dopolnjujejo ugotovitve drugih študij, ob tem pa dodajajo, da so primeri zaradi prevelikega odmerka zelo skrajni primeri zlorabe. Ob tem še poudarjajo, da zdravilo ne pomaga zmanjšati uživanja snovi ali abstinacije, prav tako pa njihove domneve še niso znanstveno potrjene.

Del zdravstvene stroke sicer poudarja, da je predpisovanje omenjenih zdravil neprimerno in neodgovorno do sladkornih bolnikov, ki da se tudi zato spoprijemajo z občasnim pomanjkanjem zdravila v lekarnah.

V rubriki Poglobljeno smo v člankih “Ves svet nori za tem zdravilom”, Zdravilo proti debelosti: zloraba ali rešilna bilka? in “Apeliram na vse: nehajte kriminalizirati zdravljenje debelosti!” že pisali o Ozempicu.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!