Na šoli v Srbiji se je razlilo živo srebro, ki je poškropilo tudi dijake

Svet 06. Mar 202414:06 1 komentar
Laboratorij
Fotografija je simbolična Foto: PROFIMEDIA

Med kemičnim eksperimentom se je na eni od srednjih šol v Srbiji zgodila nesreča. Po razredu se je razlilo več deset gramov živega srebra, ki je poškropilo tudi dijake in učitelje. Medtem ko ravnateljica šole trdi, da so storili vse, kar je bilo potrebno za zagotovitev varnosti, se pojavljajo opozorila pred pomanjkljivim ukrepanjem in obtožbe na račun vodstva šole, ki naj bi skušalo nesrečo prikriti.

Z ene od beograjskih srednjih šol poročajo o nesreči med kemičnim eksperimentom. Kot poroča srbski tednik Vreme, se je med poskusom prejšnji ponedeljek po razredu razlilo več deset gramov živega srebra. Tednik poroča, da je omenjena težka kovina skupaj z vodo brizgnila iz manometra (naprave za merjenje tlaka) in poškropila dijake, učitelje ter laborantko. Nekaj živega srebra se je razlilo tudi po tleh.

Koliko živega srebra se je razlilo po razredu, ni znano, saj so poročila prisotnih različna. Očividci so za Vreme dejali, da se je razlilo med 200 in 500 grami živega srebra, medtem ko ravnateljica srednje kemijsko-prehrambne šole Nataša Parezanović trdi, da je izteklo največ 50 gramov kovine. Za primerjavo: v starih termometrih za merjenje telesne temperature sta približno dva grama živega srebra.

Po besedah ​​prič je ena učiteljica takoj po nesreči odšla domov in se preoblekla, dijaki pa so nadaljevali pouk. Laborantka in druga učiteljica naj bi čistilki ukazali, naj si nadene rokavice in zaščitno masko ter razlito živo srebro pobriše s papirnatimi brisačkami in jih vrže v posebno vrečo.

Po pravilnem postopku za čiščenje razlitega živega srebra naj bi po pisanju tednika Vreme morali kapljice živega srebra posuti z žveplom, kar naj bi ustvarilo pasto, ki bi jo nato postrgali s strgalom. Priče pa so dejale, da je čistilka, domnevno pod pritiskom vodstva šole, zgodbo o poteku čiščenja razlite težke kovine večkrat spremenila in naknadno trdila, da so kapljice posuli z žveplom in jih šele nato pobrisali.

Živo srebro je zelo strupeno in škodljivo za zdravje. Človek se lahko zastrupi oralno, z vdihavanjem ali pa absorpcijo skozi kožo in sluznico. Zastrupitev z živim srebrom povzroča okvare možganov, ledvic in pljuč in različne bolezni.

živo srebro
Foto: PROFIMEDIA

Ravnateljica šole Parezanović je zatrdila, da so upoštevali vse postopke za ravnanje in čiščenje živega srebra ter obvestili vse pristojne institucije. Vreme poroča, da so le dve uri po nesreči v laboratoriju poskuse izvajali že drugi dijaki. Za tem naj bi laboratorij zaprli.

Zaprt je ostal tudi prihodnje dni, drugi učitelji in laboranti pa naj o nesreči ne bi bili obveščeni.

Za to naj bi izvedeli več dni po izlitju težke kovine in od ravnateljice zahtevali, da laboratorije pristojni pregledajo in ugotovijo, ali so varni za delo. Zahtevali so tudi, da izpostavljeni dijaki in osebje opravijo zdravniške preglede, da bi ovrgli sum zastrupitve.

Ravnateljica Parezanović je v izjavah za Vreme ves čas zatrjevala, da panika ni potrebna in da imajo na šoli vse skupaj pod nadzorom. “Nihče ne bi spustil otrok v laboratorij, če ne bi bilo vse narejeno po predpisanih postopkih,” je zatrdila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje