Na Švedskem odkrili izgubljeno vojaško ladjo iz 17. stoletja (FOTO & VIDEO)

Svet 29. Okt 202216:54 0 komentarjev

V švedskih vodah so pomorski arheologi prišli do zanimivega odkritja. Na morskem dnu so namreč našli ladjo Applet iz 17. stoletja, ki se je na švedski strani borila v tridesetletni vojni. "To nam bo pomagalo razumeti, kako so se velike vojaške ladje razvile," pravijo arheologi.

Švedski pomorski arheologi so odkrili dolgo časa pogrešano sestrsko plovilo najbolj znane švedske vojaške ladje Vasa iz 17. stoletja, ki je potonila na svojem prvem potovanju. Ladjo Applet (Jabolko), ki so jo splavili leta 1629, je zgradil isti ladjedelec kot znamenito 69-metrov dolga vojaško ladjo Vasa. Kot piše CNN, sta bila Applet in Vasa dve izmed štirih ladij, ki so jih zgradili na ukaz takratnega švedskega kralja Gustava II. Adolfa.

“Naš srčni utrip se je pospešil, ko smo videli, kako podobne Vasi so ladijske razbitine,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal pomorski arheolog muzeja Vrak Jim Hansson. Dodal je, da so se jim konstrukcija in dimenzije ladje Applet zdele “zelo znane”, kar je vzbudilo upanje, da bi lahko šlo za eno od Vasinih sestrskih ladij.  “Z Appletom dodajamo nov del v sestavljanko o razvoju švedskega ladjedelništva,” je še povedal Hansson in dodal, da bodo raziskovalci sedaj lahko preučevali razlike med Appletom in Vaso.

“To nam bo pomagalo razumeti, kako so se razvile velike vojaške ladje, od nestabilne Vase do orjaških ladij, sposobnih za plovbo, ki so lahko nadzorovale Baltsko morje, kar je bil odločilni dejavnik pri vzponu Švedske kot velike pomorske sile v 16. stoletju,” meni eden od muzejskih pomorskih arheologov Patrik Hoglund.

Ogromno ladijsko razbitino so po navedbah muzeja odkrili decembra lani v ožini ob otoku Vaxholm tik pred švedsko prestolnico Stockholm. Tam so jo namreč leta 1659 po služenju švedski vojski v tridesetletni vojni namenoma potopili, saj ni bila več usposobljena za plovbo.

ostaline švedske ladje Applet ostaline švedske ladje Applet
Museum of Wrecks/ Jim Hanson/Vrak/Handout via REUTERS
ostaline švedske ladje Applet ostaline švedske ladje Applet
Museum of Wrecks/ Jim Hanson/Vrak/Handout via REUTERS
ostaline švedske ladje Applet ostaline švedske ladje Applet
Museum of Wrecks/Anders P Nasberg/Vrak/Handout via REUTERS
ostaline švedske ladje Applet ostaline švedske ladje Applet
Museum of Wrecks/Anders P Nasberg/Vrak/Handout via REUTERS

Na ladji Applet so sicer deli ladijskih bokov odpadli, trup pa je bil ob najdbi ohranjen do spodnje palube. Na odpadlih ladijskih bokih so bile tudi vidne strelske odprtine v dveh nivojih. Letos spomladi so tudi opravili podrobnejše raziskave razbitine, ki je razkrila podrobnosti, ki so jih prej lahko videli le na ladji Vasa. Iz muzeja so še sporočili, da so tehnične podrobnosti ter meritve in vzorci lesa potrdili, da gre dejansko za Applet.

Muzej Vrak je že leta 2019 poročal o odkritju dveh drugih vojaških ladij na istem območju. Arheologi so takrat menili, da bi lahko bila ena od njih prav Applet, a so nadaljnje preiskave pokazale, da gre v resnici za dve srednje veliki vojaški ladji iz leta 1648 poimenovani Apollo in Maria.

Poimenovana po enem od švedskih kraljev, je bila Vasa prvotno zamišljena kot simbol švedske vojaške moči, a je potonila dober kilometer po splavitvi. Ladjo so z morskega dna dvignili leta 1961. Na ogled je v muzeju Vasa v Stockholmu, ki je ena od najbolj priljubljenih turističnih točk na Švedskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!