Na volitvah v Tajvanu brez presenečenj: zmagal naslednik dozdajšnje predsednice

Svet 13. Jan 202406:19 > 17:55 2 komentarja
Caj Ing Ven in Laj Čing Tej
Laj Čing Tej in Caj Ing Ven pred volitvami (Foto: PROFIMEDIA)

Po zaprtju volišč v Tajvanu kaže na zmago Laja Čing Teja. Gre za naslednika in favorita zdajšnje predsednice Caj Ing Ven, ki je gojila tesne odnose z ZDA. Laj Čing Tej je po preštetih glasovnicah z 98 odstotkov volišč zmagal z nekaj več kot 40 odstotki glasov.

Okoli 20 milijonov volilnih upravičencev je danes izbiralo naslednika aktualne predsednice Caj Ing Ven, ki je za čas svojega mandata gojila tesne stike z ZDA, proti čemur je Kitajska večkrat protestirala. Ta je že pred volitvami kot favorita označevala njenega namestnika Laja Čing Teja iz Demokratske napredne stranke (DPP), ki po prvih neuradnih rezultatih tudi vodi.

Tajvanski podpredsednik Laj Čing Tej je glede na podatke tajvanske volilne komisije o preštetih glasovnicah z več kot 98 odstotkov volišč tudi zmagal – z nekaj več kot 40 odstotki glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Rad bi se zahvalil tajvanskemu ljudstvu, da je napisalo novo poglavje naše demokracije. Svetu smo pokazali, kako zelo cenimo svojo demokracijo. Tajvanci so se uspešno uprli prizadevanjem zunanjih sil, da bi vplivale na naše volitve,” je svojim privržencem dejal Laj po objavi rezultatov.

Laj je po poročanju britanskega BBC sporočil še, da je odločen “zaščititi Tajvan pred nenehnimi grožnjami in ustrahovanjem” s strani Kitajske in da namerava ohraniti status quo v Tajvanski ožini. Kitajska je Laja pred volitvami označila za grožnjo miru in posvarila ljudi, naj ga ne volijo. Za zmago v tekmi za predsedniški položaj potreboval približno pet milijonov glasov. Favorit za zmago je bil že pred volitvami.

Laj Čing Tej Laj Čing Tej
Laj Čing Tej ob oddaji volilnega lističa (Foto: Ann Wang/REUTERS)
Laj Čing Tej Laj Čing Tej
Laj Čing Tej ob oddaji volilnega lističa (Foto: Ann Wang/REUTERS)

Na drugo mesto se je uvrstil kandidat opozicijske stranke Kuomintang (KMT) Hov Ju Ih s približno 33 odstotki glasov, kandidat Tajvanske ljudske stranke (TPP) Ko Ven Je pa je na tretjem mestu s približno 26 odstotki glasov. Tajvanska volilna komisija podatkov o udeležbi še ni objavila.

Običajno prevlado DPP in KMT je tokrat skušal razbiti kandidat TPP Ko Ven Je, ki je prav tako že priznal poraz. Četudi ni mogel računati na zmago v predsedniški tekmi, bi lahko volilni izid stranki TPP ponudil možnost, da skupaj s KMT oblikuje opozicijsko večino v parlamentu.

Laj je danes po objavi delnih rezultatov namreč povedal, da DPP ni obdržala večine v tajvanskem parlamentu. “Rezultat nam sporoča, da ljudje pričakujejo učinkovito vlado in močan sistem delitve oblasti. V celoti razumemo in spoštujemo to mnenje javnosti,” je ocenil.

Tajvanski polpredsedniški sistem predsedniku sicer daje poglavitno, ne pa tudi izključno vlogo pri vodenju države.

Volišča v Tajvanu so se zaprla ob 9. uri po srednjeevropskem oziroma ob 16. uri po lokalnem času. Volitve pozorno spremljata tako Peking kot Washington, ki se borita za vpliv v tej strateško pomembni regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Caj Ing Ven
Caj Ing Ven (Foto: PROFIMEDIA)

Biden: ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. Medtem ko kitajski predsednik Ši Džinping odkrito govori o združitvi otoka s celino, del tajvanskih političnih sil pa o neodvisnosti, večina Tajvancev še naprej želi ohranjati status quo in s tem mir.

Kitajska vojska je večer pred volitvami po poročanju AFP sporočila, da bo sprejela vse potrebne ukrepe za zatrtje vseh oblik poskusov tajvanske neodvisnosti. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa se je nekaj ur pred odprtjem tajvanskih volišč v Washingtonu sestal z visokim kitajskim uradnikom in poudaril pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini.

ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ameriški predsednik Joe Biden, ko so ga povprašali po odzivu na rezultat predsedniških volitev na Tajvanu.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken pa je zmagovalcu volitev čestital in ob tem pohvalil robustnost demokratičnega sistema na Tajvanu. Dodal je, da je Washington zavezan ohranjanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini ter mirnemu reševanju sporov brez prisile in pritiska.

V Bruslju so medtem pozdravili današnji rezultat volitev na Tajvanu in čestitali vsem volivcem, ki so sodelovali pri “zglednem izvajanju demokracije”. Zmagovalec volitev Laj sicer v izjavi urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella ni bil omenjen. “EU je še naprej zaskrbljena zaradi naraščajočih napetosti v Tajvanski ožini in nasprotuje vsakršnemu enostranskemu poskusu spremembe obstoječega stanja. Mir in stabilnost v Tajvanski ožini sta ključna za regionalno in svetovno varnost ter blaginjo,” še navaja izjava Borrellovega urada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje