Na teroristični seznam EU dodan vodja Hamasa. V Gazi ponoči ubitih čez 70 ljudi

Svet 16. Jan 202416:15 4 komentarji
Yahya Sinwar
Yahya Sinwar (Foto: PROFIMEDIA)

Svet Evropske unije je na teroristični seznam EU uvrstil vodjo Hamasa, 61-letnega Jahjo Sinvarja in s tem zamrznila premoženje v 27 državah članicah, financirati, ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije. Ponoči je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 78 ljudi.

Svet EU je danes na teroristični seznam Evropske unije dodal političnega voditelja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja, so sporočili iz Bruslja. S tem ukrepom mu je EU zamrznila premoženje v 27 državah članicah, financirati ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je že pozdravil potezo EU in jo označil za rezultat “izraelskih diplomatskih prizadevanj, da bi zadušili Hamas, ga delegitimizirali in prepovedali vsakršno podporo gibanju”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je na teroristični seznam doslej dodala več visokih predstavnikov palestinskega gibanja, kot odgovor na grožnjo, ki jo predstavlja Hamas, in na njegov teroristični napad na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi. 61-letni Sinvar sicer v javnosti ni bil opažen od oktobrskega terorističnega napada na Izrael.

Ponoči v Gazi ubitih 78 ljudi

V novih izraelskih napadih na območju Gaze je bilo ponoči ubitih najmanj 78 ljudi, je sporočil tiskovni urad palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Na udaru naj bi bilo zlasti mesto Han Junis na jugu enklave. Izraelska vojska pa je sporočila, da so borci Hamasa proti kraju Netivot na jugu Izraela izstrelili 50 raket, ki pa niso terjale žrtev.

Večino raket, ki jih je oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezadin al Kasam, izstrelilo proti Netivotu, je izraelska zračna obramba prestregla, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je sporočila tudi, da so njeni pripadniki v Gazi ubili več deset borcev palestinskih skupin, ki jih označujejo za teroristične. Ob tem naj bi zasegli okoli 100 raketometov in 60 raket.

izraelski vojaki v Gazi
Foto: REUTERS

Intenzivna faza vojne na jugu Gaze naj bi se kmalu končala

Ministrstvo za zdravje v enklavi, ki ga upravlja Hamas, je medtem sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi na palestinski strani naraslo na 24.285. Ranjenih je po zadnjih podatkih 61.154, pogrešanih pa najmanj 8.000.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer v ponedeljek zatrdil, da se bo intenzivna faza vojne na jugu Gaze, kjer so izraelski napadi trenutno najsilovitejši, kmalu končala. Ob tem je zagotovil, da bodo po koncu vojne z Gazo upravljali Palestinci, Hamas pa ne bo več predstavljal grožnje Izraelu.

Minister brez portfelja v vojnem kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Gideon Saar pa je za izraelski vojaški radio Galac izjavil, da palestinsko gibanje še zdaleč ni poraženo. “Hamas še zdaleč ni poražen, in če kdo misli, da bo obstajala alternativa njegovi vladavini na območju Gaze, se to preprosto ne bo zgodilo,” je po poročanju Al Jazeere dejal Saar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje