Na varnostno konferenco v München tudi Nataša Pirc Musar in Tanja Fajon

Svet 17. Feb 202306:27 6 komentarjev
Bayerischer Hof,
PROFIMEDIA

V Münchnu se začenja varnostna konferenca. Na njej naj bi razpravljali tudi o naraščajočih napetostih med ZDA in Kitajsko, še posebej ob nedavni sestrelitvi domnevnega kitajskega vohunskega balona.

V Münchnu se danes začenja varnostna konferenca, vodilni forum o globalni varnostni politiki, na katerem pričakujejo več kot 40 voditeljev, preko 90 ministrov in številne visoke predstavnike mednarodnih organizacij. V ospredju razprav bodo predvidoma vojna v Ukrajini in njene posledice ter naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.

Udeležbo na 59. münchenski varnostni konferenci so med drugim potrdili nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Rishi Sunak, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, podpredsednica ZDA Kamala Harris in kitajski visoki diplomat Vang Ji.

Iz Slovenije se je bosta udeležili predsednica Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednica bo med drugim sodelovala na razpravi o pomembnosti regulacije digitalnega okolja za njegovo varno uporabo, ministrica pa bo razpravljala o sodelovanju s Kitajsko pri vprašanjih podnebnih sprememb. Ob robu bosta opravili tudi več bilateralnih srečanj.

V ospredju konference bodo sicer vojna v Ukrajini in njene posledice, udeleženci pa naj bi potrdili svojo zavezanost pomoči tej državi. V imenu Kijeva se bosta konference udeležila zunanji minister Dmitro Kuleba in obrambni minister Oleksij Reznikov.

Predstavnikov Rusije, tako kot lani, na Bavarsko ne bo, bodo pa v München prišli nekateri ruski opozicijski predstavniki. Zaradi nasilnega zatiranja protestov na konferenco prav tako niso povabljeni predstavniki Irana.

Na konferenci, ki poteka že od leta 1963 in bo trajala do nedelje, naj bi razpravljali tudi o naraščajočih napetostih med ZDA in Kitajsko, še posebej ob nedavni sestrelitvi domnevnega kitajskega vohunskega balona, ki je letel nad ameriškim ozemljem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje