Na varšavskih ulicah več deset tisoč demonstrantov

Svet 11. Nov 202323:04 0 komentarjev
demonstracije na ulici
Foto: REUTERS

Danes na Poljskem obeležujejo dan neodvisnosti. Na varšavskih ulicah se je zbralo več deset tisoč nacionalistov. Ulice so se obarvale v barve poljske zastave in dimnih barv. Vodja opozicije, ki bi lahko dobil priložnost za oblikovanje naslednje poljske vlade, je pozval k zmernosti.

V Varšavi se je ob današnjem dnevu neodvisnosti Poljske zbralo več deset tisoč nacionalistov, ki so se sprehodili skozi središče prestolnice. Po ocenah mestnih oblasti se je demonstracij udeležilo najmanj 40.000 ljudi, organizatorji pa so jih označili za največji domoljubni shod v Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja opozicije pozval k zmernosti

Vodja opozicije Donald Tusk je v video sporočilu ob dnevu neodvisnosti na omrežju X demonstrante pozval k zmernosti. “Vsakdo, ki uporablja besedo narod za delitve in sejanje sovraštva, deluje proti narodu,” je poudaril.

Tuskova Državljanska platforma (PO) ima skupaj s še dvema strankama večino v spodnjem domu parlamenta, ki se bo sestal v ponedeljek. Prvi mandat za sestavo vlade je dobil prejšnji premier Mateusz Morawiecki iz konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Vodja PiS Jaroslaw Kaczynski je na predvečer praznika posvaril pred domnevno prevlado Nemčije v EU. “Poljaki želimo biti svobodni, neodvisni in se ne želimo podrejati Nemcem,” je dejal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP. Ob tem je zatrdil, da je že pripravljen konkreten načrt, ki bi, če bi ga EU uresničila, privedel do izgube suverenosti in uničenja poljske države.

11. novembra 1918 je Jozef Pilsudski prevzel nadzor nad poljsko vojsko in razglasil poljsko neodvisnost, medtem ko je Nemčija podpisala premirje in končala prvo svetovno vojno. Pred letom 1918 je bilo ozemlje današnje Poljske razdeljeno med Prusijo, Avstro-Ogrsko in Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!