Na Zanzibarju primanjkuje alkohola: “Turisti na plaži potrebujejo hladno pivo”

Potovanja 05. Feb 202419:41 0 komentarjev
zanzibar
Foto: PROFIMEDIA

Na otoku Zanzibar primanjkuje alkohola, kar ogroža turizem na eni najbolj priljubljenih afriških turističnih destinacij. Turizem namreč predstavlja 90 odstotkov tujih prihodkov na tem tanzanijskem arhipelagu. Kje in zakaj se je zapletlo?

Otok v Indijskem oceanu je znan po čudovitih peščenih plažah in bogati kulturni dediščini, zato je priljubljen med turisti z vsega sveta. Lansko leto je več turističnih revij Zanzibar uvrstilo med 10 najboljših turističnih destinacij v Afriki, piše britanski BBC.

Vendar hotelirji opozarjajo, da bi lahko otok zaradi težav pri oskrbi z alkoholom izgubil svoj turistični blišč. Nenadna zamenjava uvoznikov je namreč prekinila dobavne verige, kar je povzročilo podražitev piva za skoraj 100 odstotkov.

zanzibar
Foto: PROFIMEDIA

“Turisti na plaži potrebujejo hladno pivo”

Hoteli ob plaži Matemwe na severu glavnega otoka Zanzibar ponujajo le brezalkoholno pijačo. Prebivalci tega območja pravijo, da morajo po alkohol v glavno mesto Stone Town. Pomanjkanje alkoholnih pijač občuti tudi bar z morsko hrano, ki ga vodi gospod Mshenge. “V baru primanjkuje piva, na zalogi imamo samo še brezalkoholne pijače,” je povedal za BBC. “Vlada mora ukrepati. Zdaj je glavna sezona, zelo je vroče, turisti potrebujejo hladno pivo.”

Eden izmed turistov iz ZDA pa je za BBC povedal: “Obožujem Zanzibar in njegove plaže. Ljudje so neverjetni. Edina težava, ki jo imam, je, da ne morem dobiti žganih pijač. V hotelu ni ničesar. Svetovali so mi, naj jih naročim v Stone Townu.”

zanzibar
Foto: PROFIMEDIA

Kje se je zalomilo?

Na Zanzibarju, katerega prebivalstvo je večinoma muslimansko, je lokalna proizvodnja alkohola prepovedana. Večina alkohola, ki se prodaja na otokih, tako prihaja iz celinske Tanzanije, nekaj pa ga uvozijo iz Južne Afrike.

Pomanjkanje se je začelo v začetku letošnjega leta, ko je odbor za nadzor nad alkoholnimi pijačami odložil podaljšanje dovoljenj za tri uveljavljene uvoznike. Zakaj dovoljenja niso bila podaljšana, ni jasno. Nato je odbor izdal dovoljenja trem novim podjetjem. Vendar hotelirji pravijo, da še vedno težko zadovoljijo veliko povpraševanje. Položaj se je še dodatno zapletel, ko so prejšnji uvozniki vložili pritožbe, še poroča BBC.

Sekretar sindikata trgovcev z alkoholom Amani Frank John Kahamu je povedal, da je pomanjkanje alkohola hud udarec. Če se razmere ne bodo uredile, bi službo lahko izgubilo tri tisoč ljudi. “Ob praznih policah ne moremo več izplačevati plač,” je dodal.

zanzibar
Foto: PROFIMEDIA

Nedavno je zaradi slabih delovnih pogojev odstopil minister, pristojen za turizem na otoku, Simai Mohammed Said. Vendar pa so nekateri njegov odstop povezali s težavami pri oskrbi z alkoholom. Predsednik Zanzibarja Hussein Mwinyi je med prisego novega ministra za turizem namignil, da je Said v navzkrižju interesov, povezan naj bi bil z enim izmed podjetij, ki mu ni podaljšalo licence.

Število obiskovalcev Zanzibarja medtem narašča. Lani so zabeležili 16-odstotni porast števila mednarodnih turistov in sprejeli rekordnih 630 tisoč obiskovalcev. Turistični vzpon pripisujejo znatnemu povečanju števila turistov iz Indije in Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!