Načrt za lockdown zaradi gripe? Prebivalci razburjeni

Svet 11. Mar 202312:06 0 komentarjev
Ši'an
Profimedia

Kitajsko mesto Ši'an je na družbenih omrežjih sprožilo burne odzive na napoved, da bo v primeru izbruha gripe razmislilo o omejevalnih ukrepih v slogu covida-19.

Oblasti v kitajskem mestu Ši’an v provinci Šaanši so ta teden razkrile načrt za izredne razmere v primeru resne nevarnosti epidemije gripe. Ta predvideva zaprtje šol, podjetij in ”javnih krajev z veliko ljudmi.” Sporočilo mesta, da bo v primeru izbruha gripe ”razmislilo” o uvedbi lockdowna, je na družbenih omrežjih sprožilo burne odzive. Številni so bili jezni, saj da jih načrt spominja na stroge ukrepe, ki so na Kitajskem veljali v času pandemije covida-19 in ki so jih šele pred kratkim opustili.

“Raje cepite javnost, kot pa da ustvarjate občutek panike,” je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Weibo, ki velja za kitajski Twitter. “Le kako naj ljudje ne bodo panični, če pa je mesto Ši’an predlagalo prekinitev dela in drugih poslovnih dejavnosti brez jasnih navodil na nacionalni ravni,” pa se je vprašal drugi.

Na Kitajskem po covidu še val gripe

Medtem ko sicer primeri potrjenih okužb s covidom-19 na Kitajskem upadajo, pa na drugi strani prihaja do skokovitega porasta okužb gripe in nekatere tamkajšnje lekarne le s težavo sledijo povpraševanju po zdravilih. Ob tem velja dodati, da načrt mesta Ši’an ne bo nujno aktiviran, temveč le opisuje, kako bi se mesto s skoraj 13 milijoni prebivalci odzvalo na prihodnje izbruhe virusnih bolezni, med katere spada tudi gripa.

V akcijskem načrtu so predvidene štiri stopnje resnosti. Na najvišji stopnji bi mesto zaprlo okužena območja, izvajalo prometne karantene, prekinilo proizvodne in poslovne dejavnosti. Zaprla bi se nakupovalna središča, gledališča, knjižnice, muzeji, turistične znamenitosti in drugi kraji z veliko ljudmi. Zaprle bi se tudi šole in vrtci, potekalo bi spremljanje zdravstvenega stanja učencev in dojenčkov.

Predlog mesta Ši’an sicer prihaja po tem, ko je vlada v Pekingu poudarila potrebo po vnovičnem odprtju države po odpravi vseh omejitvenih ukrepov. Spomnimo, da je Kitajska med pandemijo uvedla najstrožje ukrepe na svetu, vključno z zaprtjem, ki se je v nekaterih mestih razvleklo za več mesecev. Bila je tudi ena zadnjih držav na svetu, ki je odpravila ukrepe množičnega testiranja in obveznih karanten.

Ši'an
Profimedia

Preberite še: Kitajska znova v primežu covida, številne države uvajajo vstopne pogoje

Javnost razburil incident

Tudi turistično mesto Ši’an, ki je znano po znamenitih “terakota” bojevnikih, je bilo med decembrom 2021 in januarjem 2022 podvrženo drakonski karanteni, saj je bilo na milijone prebivalcev po več tednov zaprtih v svojih domovih. Številnim je primanjkovalo hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Omejen je bil tudi dostop do zdravstvenih storitev. Močno pa je odmeval tudi incident, ki je šokiral in razjezil tamkajšnjo javnost, ko je visoko nosečo žensko na novoletni dan bolnišnica zavrnila, ker ni imela veljavnega testa za covid-19. Čeprav je bila dve uri pozneje končno sprejeta, je ženska doživela spontani splav.

Preden je Kitajska odpravila omejitve iz obdobja pandemije, so državo pretresali množični protesti proti njeni politiki ničelne tolerance do covida-19. Spomini na to, da so bili zaprti v svoje domove in na panično nakupovanje, ki je v nekaterih območjih privedlo do pomanjkanja hrane, pri Kitajcih očitno ostajajo sveži in zdi se, da jim misel o vrnitvi k ukrepom v slogu covida-19 niso prav nič všeč.

Kljub močnim odzivom na družbenih omrežjih so nekateri pozvali k umiritvi strasti. Epidemiolog Ben Cowling je denimo pojasnil, da ne vidi razlogov za takšno odločitev mesta. “Mislim, da je precej racionalno narediti načrt za nepredvidljive okoliščine. Ne bi pa pričakoval, da bo zaradi gripe potrebna karantena. Menda pa obstajajo različne stopnje odziva,” je dejal. Eden od uporabnikov kitajskega družbenega omrežja Weibo je izrazil podobno mnenje. “Gre zgolj za razkritje predloga, ne pa njegovo uveljavitev. Povsem normalno je, da upoštevamo previdnostne ukrepe, saj je val gripe zelo močan,” je dodal.

**Avtorja: Chris Lau in Jennifer Hauser/CNN

Preberite še: Na Kitajskem od odprave strogih ukrepov niso zaznali nove različice koronavirusa

Tri leta pandemije covida-19

Pred tremi leti je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila pandemijo covida-19, ki je kljub omejevalnim ukrepom še ni konec. Od marca 2020 se je glede na podatke WHO s koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona. Več o tem pa v članku Pred tremi leti razglašena pandemija, ki je še ni konec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!