Na Kitajskem od odprave strogih ukrepov niso zaznali nove različice koronavirusa

Svet 08. Feb 202314:31 0 komentarjev
Kitajki z maskama
PROFIMEDIA

Raziskava kitajskih raziskovalcev navaja, da od konca lanskega leta, ko so oblasti na Kitajskem končale politiko ničelne tolerance do covida-19, niso zaznali nobene nove različice koronavirusa.

V prestolnici Peking se v tednih po tistem, ko so kitajske oblasti konec lanskega leta končale politiko ničelne tolerance do covida-19, ni pojavila nobena nova različica novega koronavirusa, kaže danes objavljena raziskava kitajskih raziskovalcev.

Na Kitajskem so po nenadni odpravi politike ničelne tolerance do covida v začetku decembra lani in z njo povezanih strogih ukrepov zabeležili strm porast števila okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida. To je sprožilo strahove, da bi lahko ta najbolj naseljena država na svetu postala ugodno okolje za nove, bolj prenosljive ali nevarnejše seve koronavirusa.

Več kot ducat držav je nemudoma uvedlo nove omejitve za potnike iz Kitajske kot razlog pa med drugim navedlo pomanjkanje preglednosti glede obsega izbruha, kar je sprožilo jezo Pekinga.

“Ni dokazov, da so se v tem času pojavile nove različice”

Toda nova raziskava kitajskih raziskovalcev, ki je analizirala 413 vzorcev iz Pekinga, sekvenciranih med 14. novembrom in 20. decembrom, navaja, da “ni dokazov, da so se v tem času pojavile nove različice”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namesto tega je bilo več kot 90 odstotkov ugotovljenih primerov BF.7 in BA5.2, podrazličic omikrona, ki sta bili že prej prisotni na Kitajskem in so ju prehitele bolj prenosljive podrazličice v zahodnih državah.

BF.7 predstavlja tri četrtine vzorcev, več kot 15 odstotkov pa BA5.2, navaja raziskava, ki je bila danes objavljena v znanstveni reviji The Lancet.

“Naša analiza kaže, da sta dve znani podrazličici omikrona, in ne katera koli nova različica, v veliki meri odgovorni za trenutni porast okužb v Pekingu in verjetno na Kitajskem kot celoti,” je povedal vodilni avtor študije George Gao, sicer virolog na Inštitutu za mikrobiologijo pri kitajski akademiji znanosti.

Virologa z južnoafriške univerze Stellenbosch, Wolfgang Preiser in Tongai Maponga, ki nista bila vključena v raziskavo, sta ob tem opozorila, da je raziskava zajela obdobje le nekaj tednov po tistem, ko je Kitajska odpravila stroge koronavirusne ukrepe.

Kitajska je prav tako močno zmanjšala testiranje, kar bi lahko vplivalo na rezultate, ki prav tako zajemajo samo Peking in ne celotne države, sta dodala.

Virologa sta obenem pozdravila “več kot potrebne podatke s Kitajske”, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!