Nad gradom Windsor kraljice Elizabete II. prepovedali letenje

Svet 12. Jan 202212:14
Windsor grad
Peter Nicholls/REUTERS

Po tem, ko so na božični dan aretirali 19-letnika, ki je oborožen s samostrelom vdrl na grajsko območje, je Velika Britanija prepovedala letenje nad gradom Windsor, ki je eno od glavnih rezidenc kraljice Elizabete.

Velika Britanija je po varnostnem pregledu uvedla območje prepovedi letenja nad gradom Windsor, eno od glavnih rezidenc kraljice Elizabete II., je v torek sporočila Britanska policija. Za poostritev varnostnih ukrepov so se odločili po tem, ko so na božični dan aretirali 19-letnika, ki je oborožen s samostrelom vdrl na grajsko območje.

Regijska policija Thames Valley je sporočila, da od 27. januarja brez posebnega dovoljenja nobeno letalo ne sme vstopiti v zračni prostor do 760 metrov nad gradom v polmeru 1,25 navtične milje. “Ta odredba je dodaten način zagotavljanja varnosti skupnosti, ki živi v bližini te znamenite lokacije,” je v izjavi zapisala policija.

Kraljica na gradu za božič le izjemoma

Grad Windsor leži zahodno od Londona, blizu najbolj prometnega britanskega letališča Heathrow.

95-letna kraljica je božič, ko se je zgodil vdor, tokrat izjemoma preživela na gradu Windsor zaradi pandemije, običajno ga namreč praznuje na svojem posestvu Sandringham v vzhodni Angliji.

Najstnika pridržali na podlagi zakona o duševnem zdravju

Najstnik je bil aretiran zaradi suma kršitve ali vdora na zaščiteno območje in posedovanja napadalnega orožja. Bil je pridržan na podlagi zakona o duševnem zdravju.

Kraljica Elizabeta, ki je že zdaj najdlje vladajoča britanska monarhinja, bo letos praznovala platinasti jubilej, s katerim bo obeležila 70 let od svojega prihoda na prestol leta 1952. Po zdravstvenih težavah oktobra, ko je eno noč preživela v bolnišnici, je bila prisiljena zmanjšati število javnih nastopov.