Nadomestno materinstvo je za italijansko vlado “mednarodni zločin”

Svet 23. Mar 202317:22 0 komentarjev
Giorgia Meloni
Remo Casilli/REUTERS

Italijanska vlada, ki jo vodi desničarka Giorgia Meloni iz stranke Bratje Italije, bi preganjala pare, ki jim otroka v tujini rodi nadomestna mati. Medtem ko si konservativna vlada Giorgie Meloni prizadeva, da bi nadomestno materinstvo postalo "mednarodni zločin", opozicija in borci za človekove pravice opozarjajo, da bi nova zakonodaja škodovala predvsem gejevskim parom. Nadomestno materinstvo je sicer v Italiji že zdaj nezakonito, za to prakso pa je zagrožena tudi zaporna kazen.

Italijanska vlada premierke Giorgie Meloni predlaga, da bi nadomestno materinstvo postalo “univerzalno kaznivo dejanje”. Vložila je predlog zakona, po katerem bi lahko kazensko preganjali Italijane, ki dobijo otroke prek nadomestnih mater v tujini, torej tudi iz držav, kjer je ta praksa zakonita – denimo v ZDA in Kanadi.

Parlament bo o predlogu razpravljal danes.

Po besedah podpredsednika senata Maurizia Gasparrija želi vlada s tem doseči, da se nadomestno materinstvo prizna kot “mednarodni zločin”. “Želimo ustaviti posle z otroki, rojenimi z nadomestnim materinstvom,” je dejal Gasparri, sicer član populistične Naprej Italije, ki je del vladne koalicije.

Nadomestno materinstvo je v Italiji že zdaj nezakonito, zanj je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let zapora kot tudi denarna kazen od 600.000 do milijona evrov, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Predlagani zakon o razširitvi kazenskega pregona glede nadomestnega materinstva tudi v tujini je del socialno konservativne agende premierke Meloni, ki se vidi kot borko proti domnevni “spolni ideologiji” in “LGBT lobiju”.

Vladajoči enotni, opozicija kritična

Poleg kolegov Giorgie Meloni iz stranke Bratje Italije konceptu nadomestnega materinstva ostro nasprotuje tudi vodja desničarske Lige, Matteo Salvini, sicer podpredsednik italijanske vlade. Salvini se ob tem zavzema za pospešitev postopkov posvojitev, ki so po njegovem v Italiji prepočasni in dragi.

V razgreto razpravo se je vključila tudi Italijanska škofovska konferenca, ki je v današnji izjavi sporočila, da otrok nikoli ne smemo obravnavati kot “izdelke”.

Iz opozicije in s strani borcev za pravice istospolno usmerjenih je bilo medtem slišati kritike na račun predloga zakona. Voditeljica skupine Mavrična družina Alessia Crocini je opozorila, da bi bilo uresničevanje predlaganih zakonodajnih sprememb “ekstremno zahtevno”, saj je praksa nadomestnega materinstva v drugih (razvitih) državah zelo dobro in strogo regulirana. Po njenih besedah je 90 odstotkov italijanskih parov, ki se zatečejo k nadomestnemu materinstvu, heteroseksualnih, navaja tiskovna agencija Reuters. Vendar ti lahko – za razliko od gejevskih parov – preprosto rečejo, da je otrok “njihov”.

Aktivisti skupine Mavrična družina so tudi sicer v soboto v Milanu demonstrirali proti vladi premierke Meloni. Demonstracije so prav tako potekale proti odločitvi vlade, da ukine vpis otrok v matični urad, če sta kot starša navedena istospolno usmerjen par.

Vodja Demokratske stranke Elly Schlein, ki je tudi sama odkrito biseksualka, se je v soboto udeležila demonstracij in vlado obtožila, da je “kruta” do otrok istospolnih parov. Schlein je tudi napovedala, da bo njena stranka v parlament vložila predlog zakona o priznavanju pravic istospolnih staršev v Italiji, še poroča APA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!