“Nagrada Saharov pomembna za vse Ruse, ki se borijo za boljšo usodo države”

Svet 15. Dec 202115:57 > 16:09 0 komentarjev
aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so danes slovesno podelili nagrado Saharova za svobodo misli. Prejme jo ruski opozicijski politik in protikorupcijski aktivist Aleksej Navalni. Nagrado je v njegovem imenu sprejela njegova hči Darja. Po njenih besedah je ta nagrada pomembna za vse Ruse, ki se borijo za boljšo usodo države.

“To je izjemna čast, veliko priznanje za njegove zasluge in veliko delo, ki ga je opravil in ga nadaljujejo njegovi sodelavci. Še pomembnejše pa je, da je to znak za več deset milijonov ruskih državljanov, ki nadaljujejo boj za boljšo usodo Rusije,” je povedala Darja Navalni, ki je s seboj prinesla tudi očetovo fotografijo.

Ob tem je izrazila nasprotovanje pragmatizmu v odnosih z avtoritarnimi voditelji. Tiste, ki zagovarjajo pragmatizem, je pozvala, naj odprejo zgodovinske knjige in se naučijo, da sprava z diktatorji in tirani ne deluje.

Evropskim poslancem je predala tudi očetovo sporočilo. “Rusija je del Evrope in mi si prizadevamo, da bi postali njen del,” je povzela besede Navalnega. “Prizadevamo si za Evropo idej, človekovih pravic, demokracije in integritete. Ne želimo si Evrope premierjev in ministrov, ki si želijo biti v upravah ruskih državnih družb in jadrati na jadrnicah oligarhov,” ji je iz zapora še sporočil oče Aleksej Navalni. Ob koncu je pozvala k izpustitvi očeta iz zapora.

Pozivi k izpustitvi Navalnega

K izpustitvi Navalnega je v imenu Evropskega parlamenta ob podelitvi pozval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Obenem se je zavzel za izpustitev vseh preteklih prejemnikov nagrade Saharova, ki so še vedno v zaporu. “Boj Alekseja Navalnega proti korupciji je boj za spoštovanje človekovih pravic in človeškega dostojanstva,” je poudaril.

Navalni se vrsto let v svoji državi bori za človekove pravice in temeljne svoboščine, to pa ga je stalo svobode in skoraj tudi življenja, so utemeljili ob izbiri letošnjega prejemnika nagrade v Evropskem parlamentu.

Letošnji finalisti za nagrado so bile ob Navalnem še afganistanske ženske in bolivijska političarka Jeanine Anez.

Evropski parlament nagrado Saharova od leta 1988 podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Nagrado so poimenovali po sovjetskem fiziku in političnem oporečniku Andreju Saharovu, denarna nagrada pa znaša 50.000 evrov.

Lani je nagrado prejela beloruska opozicija za pogum in odločnost v boju proti režimu Aleksandra Lukašenka.

aleksej navalni aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS
aleksej navalni aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS
aleksej navalni aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS
aleksej navalni aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS
aleksej navalni aleksej navalni
Julien Warnand/Pool via REUTERS

Kdo je Aleksej Navalni?

Aleksej Navalni je ruski opozicijski politik, protikorupcijski aktivist in velik politični nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V svetu je zaslovel s tem, ko je organiziral demonstracije proti predsedniku Putinu in njegovi vladi, kandidiral na volitvah in se zavzemal za protikorupcijske reforme.

Aleksej Navalni se vrsto let v svoji državi bori za človekove pravice in temeljne svoboščine, to pa ga je stalo svobode in skoraj tudi življenja, so utemeljili ob izbiri letošnjega prejemnika nagrade.

Avgusta 2020 je bil Navalni zastrupljen, nato pa je več mesecev okreval v Berlinu. Ko se je januarja 2021 vrnil v Moskvo, je bil aretiran. Trenutno prestaja zaporno kazen treh let in pol, pri čemer mu še vedno ostajata več kot dve leti zapora. Navalni, ki je zaprt v strogo varovani kazenski koloniji, je konec marca 2021 v znak protesta zaradi pomanjkljive zdravstvene oskrbe dalj časa gladovno stavkal. Junija 2021 je rusko sodišče prepovedalo regionalne urade Alekseja Navalnega in njegovo protikorupcijsko fundacijo, ki so jih ruske oblasti uvrstile med ekstremistične in nezaželene organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!