Nagrada Vaclava Havla ruskemu opozicijskemu politiku Vladimirju Kara-Murzu

Svet 10. Okt 202214:58 0 komentarjev
Vladimir Kara-Murza
PROFIMEDIA

Letošnji dobitnik nagrade Vaclava Havla za človekove pravice je ruski opozicijski politik in zgodovinar Vladimir Kara-Murza, je danes sporočila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Kara-Murza, ki je v priporu že od aprila, je glasen nasprotnik ruske invazije na Ukrajino. Zaradi širjenja protivladnih sporočil mu grozi tudi do 20 let zapora.

“V današnji Rusiji je potreben neverjeten pogum, da se upreš režimu, ki je na oblasti. Gospod Vladimir Kara-Murza izkazuje ta pogum iz svoje zaporniške celice,” je uvodoma dejal predsednik skupščine Tiny Kox. “Sedanje ruske oblasti so – ne da bi to želele – naslikale portret pravega patriota, vlada Vladimirja Putina pa v takšnih ljudeh vidi izdajalce,” je dejala Kara-Murzova žena Jevgenija, ki je v njegovem imenu prejela nagrado in prebrala njegovo izjavo.

Z začetkom Putinove brutalne invazije na Ukrajino se je v Rusiji začela vojna proti resnici, je zapisal Kara-Murza in opozoril, da se pod Putinovim režimom govorjenje resnice šteje za zločin proti državi. V luči tega je nagrado posvetil drugim političnim zapornikom v Rusiji, denar, ki ga bo prejel, pa bo šel v sklad za njihove družine. Kara-Murza je soustanovitelj Ruskega protivojnega odbora, ki nasprotuje ruski invaziji na Ukrajino. V priporu je že od aprila, obtožen pa je bil izdaje zaradi širjenja protivladnih sporočil na javnih dogodkih v tujini, za kar mu grozi do 20 let zapora.

Nagrada Vaclava Havla za človekove pravice je poimenovana po nekdanjem češkem oporečniku in predsedniku. Vredna je 60.000 evrov, Parlamentarna skupščina pa jo od leta 2013 podeljuje borcem za človekove pravice. Običajno jo podelijo med jesenskim zasedanjem. Med letošnjimi kandidati sta bili poleg Kara-Murze še ukrajinska koalicija organizacij za človekove pravice Ukrajina 5 AM, ki odkriva, dokumentira in zbira dokaze o domnevnih vojnih zločinih, storjenih v Ukrajini med rusko agresijo, ter madžarska Mavrična koalicija, ki združuje organizacije za človekove pravice in druga gibanja, ki se borijo za pravice LGBTQI skupnosti na Madžarskem. Lani je nagrado prejela beloruska opozicijska voditeljica Marija Kolesnikova.

Zasedanje parlamentarne skupščine bo potekalo do petka, nagovoril pa naj bi jo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Med temami bodo Evropa pol leta od začetka vojne v Ukrajini in z njo povezana prehranska varnost, evropska perspektiva Zahodnega Balkana, boj proti islamofobiji, diskriminaciji pri dostopnosti cepiv, vpliv brexita na človekove pravice na irskem otoku, kršenje pravic migrantov ter zlorabe schengenskega informacijskega sistema s strani držav. Razpravljali naj bi tudi o spoštovanju obveznosti in zavez Turčije, Madžarske in Romunije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!