Najdaljše sestavljanje vlade na Nizozemskem se bliža koncu

Svet 13. Dec 202121:32 0 komentarjev
Mark Rutte
Olivier Matthys/REUTERS

Približno devet mesecev po parlamentarnih volitvah na Nizozemskem so se štiri doslej vladajoče stranke dogovorile o novi koalicijski pogodbi. Dosedanji premier Mark Rutte bo pričakovano dobil že četrti premierski položaj. Tokratni pogovori o sestavi vladajoče koalicije so bili najdaljši v zgodovini države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dogovor o novi koalicijski vladi, v kateri bodo Ruttejeva desnosredinska VVD, progresivna D66, desnosredinski krščanski demokrati (CDA) in konservativna Christen Unie, je bil sklenjen 271 dni po marčevskih volitvah, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

O pogodbi bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sedaj odločale poslanske skupine, sicer pa naj bi jo v nizozemskem parlamentu predstavili v sredo. Po pričakovanjih je gotovo, da bo Rutte ponovno dobil mandat za sestavo vlade, ki pa naj bi pred kraljem prisegla šele januarja.

Rutte premier že 11 let

54-letni Rutte je predsednik nizozemske vlade 11 let in s tem premier z doslej najdaljšim stažem.

Dosedanja nizozemska vlada pod vodstvom Rutteja je odstopila pred približno 11 meseci in le dva meseca pred rednimi parlamentarnimi volitvami zaradi afere o otroških dodatkih. VVD sicer ostaja najmočnejša stranka v parlamentu.

Sestavljanje nove koalicije je bilo dolgotrajno zaradi nove Ruttejeve afere. V težavah se je znašal, ker je zavajal parlament in se poskušal znebiti kritičnega poslanca. Opozicija je zahtevala, da Rutte zaradi laganja odstopi in je tudi pripravila glasovanje o nezaupnici, ki pa ga je Rutte za las prestal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!