Najdražja mesta na svetu: med prvo deseterico so tudi štiri evropska mesta

Magazin 01. Dec 202213:57 0 komentarjev
New York
Profimedia

New York, Hongkong, Ženeva, Pariz. To so nekatera najdražja mesta na svetu. Časnik Economist je objavil posodobljeno lestvico za leto 2022, ki je tudi eno "najdražjih" let v zadnjih dveh desetletjih, saj so se letos občutno zvišali življenjski stroški. Najdražje mesto na svetu je trenutno New York, ki se je na lestvici v enem letu povzpel s šestega na prvo mesto. Deli si ga s Singapurjem.

Economist je objavil posodobljeno lestvico najdražjih mest za življenje na svetu. Med deseterico so se znašli New York, Tel Aviv, Hongkong, Zürich, Ženeva, San Francisco, Pariz in Köbenhavn. Posebna raziskovalna skupina Economista EIU (Economist Intelligence Unit) vsako leto analizira vsakodnevne življenjske stroške v 172 mestih po svetu, povzema CNN. Povprečna cena je letos 8,1 odstotka višja kot lani, kar so zaznali kot zgodovinski skok. Razloge za to pripisujejo predvsem vojni med Rusijo in Ukrajino ter nekaterim posledicam pandemije, ki še vztrajajo.

Upassana Dutt, vodja oddelka EIU, ki spremlja gibanje globalnih cen življenjskih stroškov, je v izjavi za javnost povedala, da so vojna v Ukrajini, ukrepi Zahoda proti Rusiji in strogi ukrepi za omejevanje koronavirusa na Kitajskem povzročili težave v dobavnih verigah. Omenjeni dejavniki v povezavi z višjimi obrestnimi merami in spremenjenimi menjalnimi tečaji so po njenih besedah povzročili krizo cen življenjskih stroškov na globalni ravni. Višje cene so sicer zaznali v vseh 172 mestih, ki so vključena v njihovo raziskavo.

Naj omenimo, da Ljubljane oziroma slovenskih mest ni med njimi. Kot je še poudarila, gre za največji skok cen v preteklih 20 letih (za katere imajo na razpolago digitalne podatke). Občuten je bil dvig cen goriva, pa tudi hrane, komunalnih stroškov, izdelkov za vsakdanjo rabo v gospodinjstvu, ki se še vedno dražijo.

Raziskovalna skupina Ekonomista je del Skupine Economist, ki je sestrsko podjetje časopisa Economist. Ob izdelavi lestvice EIU primerja 400 različnih cen več kot 200 izdelkov in storitev v 172 mestih. Pregledujejo tako visokocenovne kot nizkocenovne ponudnike izdelkov in storitev. CNN navaja, da še eno lestvico, ki se po metodologiji razlikuje od te, pripravlja podjetje ECA International. Pri njih spremljajo cene najemnin, lokalnih prevozov, ne upoštevajo pa cen luksuznih izdelkov. Po njihovi lestvici je najdražje mesto na svetu Hongkong, New York pa je na drugem.

Na vrhu lestvice, med desetimi najdražjimi, so štiri evropska mesta: Zürich, Pariz, Köbenhavn in Ženeva, poroča CNN. Najbolj so na rast cen v Evropi vplivale cene goriva. Kot poroča, je cena litra bencina višja za 22 odstotkov. Cene življenjskih stroškov so višje tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu, medtem ko Kijev letos ni bil vključen v analizo. Kot dodaten dejavnik, ki je vplival na dvige cen, analitiki navajajo tudi neenakomerno vrednost evra v evroobmočju. London je na lestvici v primerjavi z lanskim letom padel, prav tako Stockholm, Lion in Luksemburg.

New York se je prvič znašel na samem vrhu lestvice, čeprav si mesto deli s Singapurjem. Lani je bil New York na šestem mestu. V Združenih državah Amerike so dvig pozicije na lestvici zaznali v kar 22 mestih. Lanski “zmagovalec” Tel Aviv, ki je zasedal prvo mesto, je letos padel na tretjega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!