Najožji nebotičnik na svetu: ni vrtoglava le višina, ampak tudi cene

Svet 11. Apr 202212:37 > 13:00 0 komentarjev
Steinway Tower
PROFIMEDIA

Najožji nebotičnik na svetu je dokončan, in tako se Manhattan lahko pohvali z novo znamenitostjo.

Steinway Tower ali 111 West 57th Street ima razmerje med višino in širino 24 : 1, zaradi česar slovi kot “najožji nebotičnik na svetu”. S 435 metri višine je ena najvišjih zgradb na zahodni polobli, zaostaja pa za dvema drugima stavbama v New Yorku: One World Trade Centre je visok 541 metrov, Central Park Tower pa 472.

Nova stolpnica sredi Manhattna vključuje 60 stanovanj, ki segajo v 84 nadstropij stolpnice.

Stolpnico je zasnovalo newyorško arhitekturno podjetje SHoP Architects, zgradilo pa jo je podjetje JDS Development, Property Markets Group in Spruce Capital Partners, ki jo je začelo graditi leta 2013. Gregg Pasquarelli, direktor družbe SHoP Architects, je stavbo označil kot “projekt izjemnih razsežnosti in epske veličine”.

Super ozki nebotičniki, znani kot “pencil towers” (t. i. stolpnice svinčniki), so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postali značilnost obzorja Hongkonga. Od takrat so temu slogu sledila tudi druga večja mesta, med drugim New York.

Nebotičnik Steinway Tower je izjemna stavba, ki se elegantno, a dramatično oži do vrha. Na vrhu je trinadstropni penthouse s pogledom na Centralni park. Arhitekti so povedali, da je bil njihov glavni cilj ustvariti novo in drzno interpretacijo obzorja New Yorka, hkrati pa slaviti zgodovinske korenine lokacije. “Vsak predsodek naše ekipe o nebotičnikih v New Yorku je bila zamenjan s priložnostjo, da naredimo nekaj, kar še ni bilo storjeno,” je dejal Pasquarelli.

Zelo visok stolp je dodatek Steinway Hallu, zgodovinski zgradbi iz leta 1925, znani kot nekdanji dom izdelovalca klavirjev Steinway and Sons in koncertna dvorana. To nekdanje kulturno središče je bilo preurejeno v luksuzne domove. V arhitekturnem biroju so dejali, da so navdih črpali iz “zlate dobe nebotičnika na Manhattnu” in zgodovine newyorškega art decoja.

Fasada stolpa vključuje bloke terakote – materiala, za katerega imamo občutek, da spreminja barvo in teksturo, če ga gledamo pri različni svetlobi in z različnih zornih kotov. Steinway Tower končno odpira vrata prvim stanovalcem, ki bodo uživali v vrtoglavih razgledih. Vrtoglave pa so tudi cene, in sicer je treba za garsonjero odšteti najmanj 7,75 milijona dolarjev, za penthouse pa kar 66 milijonov dolarjev.

Avtorica: Lydia Armstrong/CNN

Steinway Tower
PROFIMEDIA
Steinway Tower
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!