Osupljivi arhitekturni projekti, ki naj bi to leto oblikovali svet

Magazin 16. Jan 202221:06 0 komentarjev
Arhitektura
Safdie Architects/CNN

Ker covid-19 povzroča zamude pri gradnji in odpiranju projektov, je priprava letnega pregleda arhitekture postala kar zapletena. Več objektov z lanskega seznama (in celo s seznama za leto 2020) še ni uradno odprlo vrat.

Letos naj bi zgradili kar nekaj težko pričakovanih zgradb, od najvišjega nebotičnika v Afriki do futuristične tovarne za polnjenje vode v Italiji.

Tu je devet arhitekturnih projektov, pomembnih tudi zaradi svoje zasnove in potencialnega kulturnega vpliva.

Sydney Modern Project, Sydney, Avstralija

Sydney
Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa/SANAA /Art Gallery of New South Wales/CNN

Galerija umetnosti Novega Južnega Walesa iz 19. stoletja nad pristaniščem v Sydneyju bo doživela preobrazbo z nizom stopničastih paviljonov, ki posnemajo okoliško pokrajino.

Sydney Modern Project, vreden okoli 221 milijonov evrov, vključuje prenovo prvotne stavbe in popolnoma nove objekte in bo celotno razstavno površino povečal za dvakrat. Novi prostori imajo dve galeriji, eno posvečeno umetnosti aboridžinov in prebivalcev otokov Torresovega preliva, druga bo v pomorskem rezervoarju za nafto iz druge svetovne vojne.

Projekt je prvenec podjetja SANAA, ki sta ga ustanovila japonska arhitekta Kazujo Sejima in Rjue Nišizava, nagrajena s Pritzkerjevo nagrado. Njuna vizija za galerijo vključuje različne javne prostore, vključno z “umetniškim vrtom” in trgom, ki povezuje stare in nove stavbe. Pravita, da bo na tem mestu, ko bo projekt končan, zasajenih za 70 odstotkov več dreves, kot jih je danes.

Sedež podjetja in glavna tovarna San Pellegrino, Bergamo, Italija

San Pellegrino
Bjarke Ingels Group/CNN

Leta 2017 je dansko arhitekturno podjetje Bjarke Ingels Group (BIG) zmagalo na natečaju za prenovo in razširitev sedeža tovarne italijanske blagovne znamke mineralne vode San Pellegrino. Med reko Brembo in krajem San Pellegrino Terme, po katerem je podjetje dobilo ime, bo stal projekt, vreden 90 milijonov evrov, ki je zaradi sodobne zasnove poimenovan “tovarna prihodnosti”.

Zamišljen je kot polnilnica in atrakcija za obiskovalce, miren dizajn pa vključuje elemente klasične italijanske arhitekture, vključno z arkadami, portiki in prostornim trgom za osebje in goste. Notranji loki ustvarjajo prostore različnih velikosti, hkrati pa odpirajo pogled na okoliško dolino. Znamenit steber, izdelan iz različnih plasti kamnin, bo predstavljal pot mineralne vode od gore do steklenice.

Qorner Tower, Quito, Ekvador

Quito
Safdie Architects/CNN

Stolpnice, pokrite z rastlinami – ali “vrtni nebotičniki”, kot jih pogosto poznamo – postajajo v Evropi vse pogostejši prizor, odkar je bil leta 2014 dokončan milanski Vertikalni gozd. Ta arhitekturni slog še naprej ostaja med zelo priljubljenimi po svetu.

Eden takšnih je Qorner Tower, ki naj bi bil v ekvadorski prestolnici Quito zgrajen še letos. Konfiguracija, podobna stolpu Jenga, ki jo je zasnovalo podjetje izraelskega arhitekta Mosheja Safdieja, omogoča zložene terase za drevesa in rastline na dveh straneh stolpa. Na severni fasadi pa bo ogromen “živi zid” z avtohtonimi rastlinskimi vrstami.

Kvadratna okna dajejo zgradbi značilen videz. S 24 nadstropji bo stolp z drevesi na strehi med najvišjimi v južnoameriškem mestu.

Nova stavba parlamenta, New Delhi, Indija

Indija
HCP Design, Planning and Management Pvt. Ltd./CNN

Projekt prenove Central Vista indijskega premierja Narendre Modija – 1,6 milijarde evrov vredna prenova zgodovinskega središča New Delhija – je že dolgo vir vročih razprav v državi. Čeprav kritiki dvomijo o načrtovanih stroških in predvidenem času gradnje, se bo verjetno večina strinjala, da je treba posodobiti indijske upravne zgradbe iz kolonialnega obdobja.

Nova stavba parlamenta je v središču načrta okrožja arhitekturnega podjetja HCP. Trikotna oblika stavbe, ki namiguje na sveto geometrijo več religij, bo imela dve dvorani v obliki podkve – zgornji in spodnji dom parlamenta – in dvorano, v kateri bo prikazana indijska ustava.

Ker se gradbena dela štejejo za “nujna” (tudi med zaprtjem zaradi pandemije), bo gradnja novega parlamenta končana pred koncem leta 2022, ko bo Indija praznovala 75 let neodvisnosti od Velike Britanije.

Fotografiska, Berlin, Nemčija

Fotografisika
Bloomimages/CNN

Tri desetletja po tem, ko je umetniški kolektiv zasedel berlinski zgodovinski Kunsthaus Tacheles, da bi ga rešil pred rušenjem, se stavba spreminja v fotografski muzej Fotografiska.

Občutljive obnove sta se lotila dva arhitekturna biroja. Herzog & de Meuron, ki je zasnoval muzeje, kot sta londonski Tate Modern in M+ v Hongkongu, je poskrbel za razširitev strehe in urbanistični načrt za okoliško sosesko Am Tacheles. Berlinsko podjetje Studio Aisslinger pa je bilo odgovorno za notranjost 114 let stare stavbe, ki ohranja grafite iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki so jih pustili nekdanji stanovalci.

Muzej s tremi nadstropji razstavnega prostora bo odprt jeseni 2022.

Aranya Cloud Center, Činhuangdao, Kitajska

Kitajska
MAD Architects/CNN

Obalno mesto Činhuangdao, več kot 240 km vzhodno od Pekinga, bo dobilo novo arhitekturno atrakcijo – kulturni center, ki ga je zasnovalo podjetje MAD Architects. Ustanovil ga je Ma Jansong, ki vodi tudi projekt dolgo pričakovanega Muzeja pripovedne umetnosti Georgea Lucasa v Los Angelesu.

Center bo zasnovan z značilnimi krivuljami kitajskega arhitekta, polirana zunanjost stavbe pa daje videz sijočega kamenčka, ki odseva bujno okolico, ali “plavajočega oblaka ob morju”, kot ga je Majevo podjetje opisalo v sporočilu za javnost. V centru bosta tudi kino in razstavni prostor.

Iconic Tower, Egipt

Egipt
Khaled Desouki/AFP/Getty Images

Iconic Tower je eden od 18 nebotičnikov, načrtovanih za poslovni center v novem glavnem mestu Egipta s 6,5 milijona prebivalcev, in bo stal slabih 48 kilometrov vzhodno od Kaira.

80-nadstropni nebotičnik, ki sega 385 metrov v nebo, bo vizualno središče projekta in bo okronan za najvišjo zgradbo v Afriki. Zasnovo so navdihnili starodavni faraonski obeliski v Luksorju, osvetljena krona pa naj bi “oddajala občutek moči in stabilnosti”, pravijo v arhitekturnem in inženirskem podjetju, ki stoji za projektom, Dar Al Handasaha.

V stolpu bodo predvsem zasebne pisarne, čeprav egiptovska vlada v ambiciozno novo mesto seli tudi državni parlament in ministrstva.

Spominski park Sandy Hook, Newtown, Združene države Amerike

Sandy Hook
SWA Group/CNN

Po petih letih načrtovanja in skoraj 200 projektnih predlogih so bile lansko poletje razkrite fotografije dolgo pričakovanega spominskega parka Sandy Hook. Spominski park v Newtownu v Connecticutu, ki bo posvečen spominu na žrtve in praznovanju življenj, izgubljenih v strelskem pohodu v osnovni šoli Sandy Hook, bo za javnost odprt decembra, ob 10. obletnici tragedije.

Spomenik, ki ga je arhitekturni biro SWA Group poimenoval “The Clearing”, bo 1,8 hektarja velik park, ki bo obiskovalce vodil skozi gozd in travnike po mreži krožnih poti. Vodni element s platano, zasajeno v njegovem središču, še posebej poudarja njegovo spiralno zasnovo.

“Želeli smo poudariti, da se proces zdravljenja ne konča, ampak se nadaljuje in razvija,” je v izjavi za javnost dejal sooblikovalec Daniel Affleck.

Svetovni trgovinski center Jongdžja, Vendžov, Kitajska

Kitajska
UNStudio/CNN

V osmih letih, odkar je nizozemsko arhitekturno podjetje UNStudio zmagalo na natečaju za oblikovanje Svetovnega trgovinskega centra Jongdžja, Kitajska postaja vse bolj nestrpna do “nenavadne” arhitekture. Za zdaj je država še vedno slikarsko platno za eksperimentalne koncepte – v tem primeru “zeleno sosesko na nebu”.

Navdihnjeni z idejo o dragocenih predmetih, ki stojijo na pladnju, so stolpi postavljeni na štirih ločenih parcelah ob reki v jugovzhodnem mestu Vendžov v provinci Džedžjang. Vsaka stolpnica je sestavljena iz prepletenih “okvirjev”, ki razmejujejo različne navpične soseske, medtem ko bodo skupne dobrine, kot so vrtovi in bivalni prostori, na voljo tam, kjer se okvirji prekrivajo.

Avtor: Oscar Holland/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!