Najstarejši pes na svetu je 30-letni Bobi iz Portugalske

Svet 03. Feb 202312:35 0 komentarjev
Guiness World Records / posnetek zaslona

Eden zadnjih Guinessovih rekorderjev je 30-letni pes Bobi iz Portugalske, ki velja za najstarejšega psa na svetu. Bobi je po skoraj 100 letih prevzel rekord od psa Blueyja, ki je leta 1939 umrl pri starosti 29 let in pet mesecev.

Guinnessova knjiga rekordov je 30-letnega psa Bobija iz Portugalske razglasila za najstarejšega na svetu, s čimer je padel rekord, ki je veljal skorajda stoletje. Bobi je čistokrven alentejski planinski pes, ki ima sicer povprečno življenjsko dobo od 12 do 14 let. Skrivnost njegove zavidljive starosti naj bi bili geni in življenje v mirnem okolju. Kot navajajo na svoji spletni strani, je Guinnessova knjiga rekordov prejela novico o Bobiju le dva tedna po tem, ko je za najstarejšega živečega psa razglasila 23 let starega psa z imenom Spike iz Ohia v ZDA. Bobbi, kot pravijo, ni le najstarejši živeči pes, ampak najstarejši pes vseh časov.


Prejšnji najstarejši pes vseh časov je bil avstralski Bluey, ki je umrl leta 1939 pri starosti 29 let in pet mesecev, medtem ko je bil Bobi minulo sredo star 30 let in 226 dni. Za svojo starost se kar dobro počuti, le hodi težko in vse slabše vidi, poroča britanski BBC.

Njegovo rekordno visoko starost je po navedbah Guinnessove knjige rekordov potrdil uradni register podatkov o hišnih ljubljenčkih, ki ga upravlja portugalska zveza veterinarjev.

Bobi že vse življenje živi pri družini Costa v vasi Conqueiros blizu portugalske zahodne obale. “Med pločevinko hrane za živali in kosom mesa Bobi ne okleva in izbere našo hrano,” je povedal lastnik in dodal, da hrano vedno namoči v vodo ter tako odstrani večino začimb.

Leta 2018 je bil Bobi hospitaliziran, potem ko je nenadoma obležal zaradi težav z dihanjem, sicer pa po besedah svojega lastnika živi razmeroma mirno življenje. Lastnik Costa meni, da je skrivnost njegove dolgoživosti v mirnem okolju, v katerem živi, morda pa tudi v genih, saj je Bobijeva mati dočakala 18 let, navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!