Nakupovalna norišnica, ki spominja na “manjšo selitev narodov”

Svet 08. Feb 202211:32 > 11:41 1 komentar
Nakupovanje
PROFIMEDIA (fotografija je simbolična)

Poljska vlada se je z visoko inflacijo spopadla tako, da je s 1. februarjem za pol leta odpravila DDV na nujne življenjske potrebščine, na gorivo pa ga je pomembno znižala. Ena od posledic je tudi to, da so poljske trgovine s prehrano in bencinske servise preplavili Čehi, ki zdaj na Poljskem kupujejo in točijo gorivo ceneje kot doma. Češki mediji poročajo, da gre za "nakupovalno norišnico", ki spominja na "manjšo selitev narodov."

Tako kot v mnogih evropskih državah in v ZDA je inflacija na rekordnih ravneh tudi na Poljskem.

Po zadnjih podatkih je bila tam kar 8,6 odsotna. Ker inflacija žre prihranke in draži življenje, se je poljska vlada odločila, da se z visoko inflacijo spopade tako, da za pol leta odpravi davek na dodano vrednost pri nakupu osnovnih življenjskih potrebščin, na gorivo pa ga je iz 23 odstotkov znižala na osem.

Ta ukrep poljske vlade je stopil v veljavo 1. februarja in bo veljal pol leta. A ena od posledic je tudi to, da so dizel, bencin in hrana zdaj cenejši ne samo za Poljake, ampak  v primerjavi s cenami na sosednjem Češkem tudi za Čehe.

Čehi zato po nakupih in po gorivo v teh dneh množično odhajajo prek meje. To jih počne toliko, da češki mediji že poročajo o “nakupovalni norišnici”, ki spominja na “manjšo selitev narodov.”

Istočasno pa se že oglašajo češki trgovci v obmejnih regijah, ki pravijo, da jim je promet precej padel, saj Čehi, ki živijo blizu meje, zdaj večinoma nakupujejo na Poljskem.

Češka vlada se v spopadu z inflacijo, ki je visoka tudi v tej državi, za zdaj (še) ni odločila, da bi, tako kot Poljska, znižala DDV in tako začasno ublažila rast cen nekaterih osnovnih življenjskih potrebščin.