Namesto ruskega plina arabski: Nemčija sklenila dogovor o dobavi

Svet 25. Sep 202214:58 5 komentarjev
SCHOLZ ARAB
Kay Nietfeld, DPA

Nemčija bo dobila utekočinjeni zemeljski plin iz Združenih arabskih emiratov, s katerim naj bi nadomestila izpadle dobave ruskega plina. Državi sta med obiskom nemškega kanclerja Olafa Scholza v Abu Dabiju sklenili dogovor o energetski varnosti, prva dobava plina naj bi v Nemčijo prispela decembra.

Nemčija bo dobila utekočinjeni zemeljski plin iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), s katerim naj bi nadomestila izpadle dobave ruskega plina. Državi sta med obiskom nemškega kanclerja Olafa Scholza v Abu Dabiju sklenili dogovor o energetski varnosti, prva dobava plina naj bi v Nemčijo prispela decembra.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je energetski koncern RWE danes podpisal sporazum o dobavi 137.000 kubičnih metrov utekočinjenega plina, podpisan pa je bil tudi memorandum o nadaljnjih dobavah v letu 2023. Minister za industrijo Združenih arabskih emiratov Sultan Ahmed al Džaber je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da sporazum “krepi hitro razvijajoče se energetsko partnerstvo” med njegovo državo in Nemčijo. Dogovor je pozdravil tudi Scholz, ki se je v Abu Dabiju sestal z najvišjimi predstavniki emiratov. Na fotografiji je kancler v družbi ministrice za podnebne spremembe in okolje ZAE posadil drevo.

Državno podjetje Združenih arabskih emiratov Adnoc, ki je ta mesec že dobavilo prvo neposredno pošiljko dizelskega goriva v Nemčijo, pa naj bi v letu 2023 Nemčiji dobavilo do 250.000 ton dizla na mesec.

Nemški kancler je na turneji po državah Perzijskega zaliva, med katero skuša državi zagotoviti dobave energentov, s katerimi bi nadomestili izpad ruskega plina zaradi vojne v Ukrajini. V soboto je bil na obisku v Savdski Arabiji, danes bo odpotoval še v Katar.

Scholz se je sestal tudi s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom in se ob tem soočil z očitki o srečanjih s kršitelji človekovih pravic. Še nedavno je savdski princ na Zahodu veljal za izobčenca zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018. Nemška vlada je takrat nemudoma odločno obsodila umor novinarja, svojega stališča pa sedaj ne namerava prilagajati ali spreminjati. “Razpravljali smo o vseh vprašanjih, povezanih z državljanskimi in človekovimi pravicami. Lahko ste prepričani, da nič, kar bi bilo treba izreči, ni ostalo neizrečeno,” je nemški kancler dejal novinarjem po pogovorih v Džedi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.