Nancy Pelosi prispela v Zagreb na vrh o Ukrajini

Svet 24. Okt 202214:24 > 17:23 4 komentarji
Nancy Pelosi v Zagrebu
Patrik Macek/PIXSELL/BOBO

Zagreb bo v torek gostil prvi parlamentarni vrh Krimske platforme. V hrvaško prestolnico prihaja 42 delegacij iz 32 držav, med njimi tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ki je v hrvaško prestolnico že prispela. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo udeležence vrha nagovoril prek videopovezave, so sporočili iz hrvaškega sabora.

Nancy Pelosi je najvišja predstavnica ZDA na Hrvaškem od leta 2015, ko je Zagreb obiskal takratni ameriški podpredsednik Joe Biden. Že danes se je srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom hrvaškega sabora Gordanom Jandrokovićem. Plenković je ob priložnosti že danes skupaj s predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Stefančukom in Tomislavom Tomasevičem odprl Ukrajinski dom v Zagrebu.

Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu
Marko Lukunic/PIXSELL/BOBO
Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu
Marko Lukunic/PIXSELL/BOBO
Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu Odprtje ukrajinskega doma v Zagrebu
Marko Lukunic/PIXSELL/BOBO
Nancy Pelosi v Zagrebu Nancy Pelosi v Zagrebu
Patrik Macek/PIXSELL/BOBO
Nancy Pelosi v Zagrebu Nancy Pelosi v Zagrebu
Patrik Macek/PIXSELL/BOBO
Nancy Pelosi v Zagrebu Nancy Pelosi v Zagrebu
Patrik Macek/PIXSELL/BOBO

Prvi parlamentarni vrh mednarodne Krimske platforme je sicer največji dogodek hrvaškega sabora v njegovi zgodovini in eden od največjih mednarodnih dogodkov na Hrvaškem doslej. Srečanje bosta v torek odprla Jandroković in predsednik ukrajinskega parlamenta Stefančuk, udeležence pa bosta nagovorila tudi Plenković in Zelenski.

Na vrhu Krimske platforme bo sodelovalo skupno 53 mednarodnih organizacij in držav. Poleg Jandrokovića, Pelosi in Stefančuka se ga bo udeležilo 23 predsednikov parlamenta ter predstavniki petih parlamentarnih skupščin mednarodnih ustanov – Evropskega parlamenta, Sveta Evrope, organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (OESS), Interparlamentarne unije in Nata.

Pet držav od 32 – Belgijo, Češko, Irsko, Poljsko in Romunijo – bodo zastopali predsedniki obeh domov parlamenta, 11 držav pa je potrdilo sodelovanje prek videopovezave, vključno s Francijo, Madžarsko, Japonsko in Kanado. Vrha se ne bosta udeležili Srbija in Belorusija, edini evropski državi, ki nista uvedli uvedli sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Srbija je vabilo odklonila, Belorusije pa na željo Ukrajine niso povabili.

Prvi parlamentarni vrh Krimske platforme bo obravnaval različne vidike aktualnih varnostnih razmer v Ukrajini in možnosti prispevka narodnih parlamentov in mednarodnih parlamentarnih ustanov na petih prednostnih področjih, na katere se osredotoča Krimska platforma, so sporočili iz hrvaškega sabora. Udeleženci platforme bodo predvidoma sprejeli tudi skupno deklaracijo.

Krimska platforma je posvetovalni in koordinacijski forum, ki so ga na pobudo Zelenskega ustanovili avgusta lani z namenom opozarjanja mednarodne skupnosti na nezakonito rusko priključitev Krima, da bi iskali načine za ublažitev njenih posledic ter kot odziv na naraščajoče varnostne grožnje.

Vrh je, v virtualni obliki, ponovno potekal avgusta letos. Oba vrha sta doslej potekala na ravni vlad in predsednikov držav, z vrhom v Zagrebu pa vzpostavljajo tudi parlamentarno obliko Krimske platforme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje