Napačna uporaba škropiva usodna za milijon čebel

Svet 26. Apr 202312:06 1 komentar
čebela na cvetu
Žiga Živulovič jr./BOBO

V Medžimurju na Hrvaškem je kmet zaradi napačne uporabe insekticida pomoril milijon čebel. Oljno ogrščico je namreč škropil v času njenega cvetenja.

V Medžimurju je umrlo več kot milijon čebel, poroča hrvaški portal N1. Krivec je kmet iz neposredne bližine čebeljih družin, ki je oljno ogrščico škropil s sicer dovoljenim insekticidom, a ga je uporabljal napačno. Oljno ogrščico bi namreč moral škropiti pred cvetenjem, sam pa je rastlino škropil v času njenega razcveta.

Kot poroča portal, je umrlo več kot 200 čebeljih družin, škodo, ki bo morda še večja, pa je prijavilo več kot 20 lokalnih čebelarjev. Po prvi oceni je umrlo več kot milijon čebel.

Inšpekcijski nadzor je potrdil, da je krivec eden od kmetov iz neposredne bližine, ki je napačno uporabljal sicer dovoljeni insekticid za oljno ogrščico. Inšpekcija bo na podlagi ugotovitev uvedla prekrškovni postopek.

Na območju Medžimurja so sicer že dvakrat prej čebele množično umrle, a je do smrti čebel tokrat prišlo v najslabšem času, ko se čebele pripravljajo na veliko pašo akacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje