Napad na ameriški kongres: 33 let zapora za nekdanjega vodjo Ponosnih fantov?

Svet 18. Avg 202320:23 1 komentar
Napad na Kapitol
Napad Trumpovih privržencev na ameriški kongres januarja 2021 (Leah Millis/REUTERS)

Ameriški zvezni tožilci so na sodišču v Washingtonu zahtevali, da nekdanjemu vodji skrajno desne organizacije Ponosni fantje Enriqueju Tarriu izrečejo 33 let zaporne kazni. Tarrio je bil maja spoznan za krivega upora proti državi, ker je 6. januarja 2021 od daleč vodil napad članov svoje organizacije na ameriški kongres.

Sodnik Timothy Kelly bo Enriqueju Tarriu in še trem soobtoženim kazen izrekel v naslednjih tednih. Če bo sledil zahtevi tožilstva, bo to najvišja izrečena kazen v povezavi z napadom privržencev takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa na ameriški kongres.

Ustanovitelj podobne skrajno desne skupine Varuhi prisege Stewart Rhodes je bil obsojen na doslej najdaljšo kazen – 18 let zapora -, potem ko je bil spoznan za krivega podobnih obtožb.

Tarrio in trije soobtoženci so bili spoznani za krive tudi oviranja dela kongresa in zarote za oviranje dela kongresa. Enaki obtožbi sta med drugimi doleteli tudi Trumpa pred istim zveznim sodiščem.

Tarrio in soobtoženci so se skušali braniti s tem, da so krivdo valili na Trumpa, za katerega so trdili, da jih je zavedel s svojimi lažmi o volilnih prevarah na predsedniških volitvah leta 2020. Tarrio osebno ni sodeloval v napadu na kongres, ker so mu zaradi prejšnje aretacije prepovedali vstop v prestolnico. Vendar pa je napad usmerjal od daleč.

Med sodnim procesom so njegovi odvetniki zatrjevali, da je kriv Trump, ki jih je pozval, naj gredo nad kongres in se tam borijo kot hudiči. Tožilci so opozarjali, da so se Ponosi fantje za pohod na kongres pripravljali, še preden je Trump na svojem zborovanju v Washingtonu pred napadom pozval privržence k pohodu na kongres.

Tožilci za nekdanjega Tarrievega namestnika Joeja Biggsa zahtevajo prav tako 33 let zapora, za druga dva pa 30 oziroma 20 let zapora. Ponosni fantje so se imeli za sledilce in zaščitnike Trumpa, ki jim je na televizijskem soočenju s takrat še demokratskim predsedniškim kandidatom Joejem Bidnom leta 2020 javno naročil, naj bodo pripravljeni.

Odvetniki obsojencev so trdili, da ni šlo za zaroto in da naj bi bili Ponosni fantje samo neformalna pivska skupina, ki je kongres napadla spontano zaradi poziva Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje