Napad na Ukrajino možen že januarja. Biden: Invazijo bomo otežili

Svet 04. Dec 202110:38 0 komentarjev
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Po nekaterih ocenah je Rusija na območju meje z Ukrajino namestila že okrog 100.000 vojakov. Ob opozorilih, da bi se lahko v Kremlju odločili Ukrajino napasti že prihodnji mesec, predsednik ZDA Joe Biden pripravlja "najcelovitejši in najpomembnejši nabor pobud", ki bodo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu močno otežile kakršnokoli invazijo na to vzhodnoevropsko državo.

Ne le na mejo med Poljsko in Belorusijo, kjer se je v zadnjih tednih na tisoče prebežnikov skušalo prebiti v Evropsko unijo, oči mednarodne javnosti so te dni uprte tudi na območje ukrajinsko-ruske meje. Rusija namreč tam kopiči svoje vojaške sile – na območju je menda nameščenih okoli 100.000 ruskih vojakov –, poznavalci pa svarijo pred morebitno invazijo.

Časopis Washington Post je v petek poročal, da Rusija po ocenah ameriških obveščevalcev pripravlja ofenzivo na več frontah, v kateri naj bi sodelovalo do kar 175.000 vojakov. Invazija naj bi se začela že v začetku prihodnjega leta. Po besedah upokojenega ukrajinskega generala Ihorja Romanenka, ki jih navaja medijska hiša Al Džazira, si ruski predsednik Vladimir Putin želi zavzeti območje ob reki Dneper. Reka, ki prečka Ukrajino, bi namreč zagotovila možnost oskrbe krimskega polotoka z vodo. Polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, namreč pesti hudo pomanjkanje pitne vode.

O dogajanju na območju meje med Rusijo in Ukrajino je v intervjuju za N1 spregovoril tudi Boštjan Šefic, svetovalec za nacionalno varnost predsednika države Boruta Pahorja. Intervju si preberite TUKAJ.

Biden v pričakovanju dolgega pogovora s Putinom

V luči kopičenja ruskih sil na obmejnem območju je predsednik ZDA Joe Biden v petek zvečer zatrdil, da pripravlja “najcelovitejši in najpomembnejši nabor pobud”, ki bodo ruskemu predsedniku Putinu močno otežile kakršnokoli invazijo na Ukrajino. Biden in Putin naj bi se že v kratkem sestala na virtualnem vrhu. Točen datum še ni znan, naj bi pa srečanje potekalo v prihajajočem tednu. V Kremlju sicer zavračajo očitke o morebitni invaziji.

Biden pričakuje, da bo pogovor s Putinom dolg. Kot je zatrdil, ne bo pristal na nikakršne “rdečih niti” oziroma meje, postavljene s strani Moskve. Biden podrobnosti glede ukrepov ni razkril, so pa tako ameriški kot ukrajinski predstavniki v minulih dneh Rusiji zagrozili z občutnimi gospodarskimi sankcijami, poročata britanski BBC in francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!