Napadalcu iz Osla odrejen štiritedenski pripor

Svet 27. Jun 202220:07 1 komentar
Oslo maša napad
Haakon Mosvold Larsen/NTB/via REUTERS

Sodišče v Oslu je posamezniku, ki je v noči na soboto izvedel strelski napad v norveški prestolnici in pri tem ubil dve osebi, odredilo štiritedenski pripor. 43-letni Zaniar Matapour po odločitvi sodišča do 25. julija ne bo smel imeti kakršnihkoli stikov z zunanjim svetom.

Policija motiv napadalca še preiskuje, ta pa naj ne bi želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev. Matapour bo zdaj podvržen psihiatrični obravnavi med katero bodo preiskovalci poskušali ugotoviti, ali napadalec lahko pravno odgovarja za lastna dejanja. Kot je na sobotni novinarski konferenci dejal predstavnik norveških obveščevalcev Roger Berg, je bil storilec na njihovem radarju od leta 2015 dalje. Napadalca so namreč opazovali zaradi skrbi o njegovi radikalizaciji in članstvu v islamističnih ekstremističnih mrežah.

Kot je še dejal Berg, so pripadniki obveščevalne službe še minuli mesec opravili pogovor z napadalcem, a naj ta takrat ne bi kazal “nasilnih namenov”. Obveščevalna služba je bila seznanjena z napadalčevimi težavami v duševnem zdravju, je še dodal Berg. V strelskem napadu blizu središča Osla sta bili ubiti dve osebi, še 21 ljudi pa jih je bilo ranjenih. Do streljanja je prišlo ob enih zjutraj na treh lokacijah v bližini središča norveške prestolnice. Ker je bila ena od teh lokacij gejevski klub, je bila parada ponosa, ki naj bi v Oslu potekala v soboto, odpovedana na nedoločen čas.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje