Napete humanitarne razmere v Gorskem Karabahu: Armenci množično bežijo

Svet 26. Sep 202308:52 > 21:15 0 komentarjev
Gorski Karabah
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Humanitarne razmere v Gorskem Karabahu se zaostrujejo. Kljub obljubi azerbajdžanskih oblasti, da bodo spoštovale pravice Armencev, ki bodo ostali v enklavi, Armenci množično zapuščajo Gorski Karabah. Na poti proti prestolnici Armenije nastajajo zastoji vozil z begunci, ki želijo čim prej zapustiti konfliktno območje, tja se je zateklo že več kot 25.000 ljudi. V ponedeljek zvečer je v prestolnici Gorskega Karabaha odjeknila še eksplozija v skladišču goriva, v kateri je umrlo 125 ljudi.

Iz Gorskega Karabaha, kjer naj bi živelo okrog 120.000 Armencev, se begunci v Armenijo zgrinjajo od preteklega konca tedna. Kot je sporočila Armenija, je iz regije doslej prispelo že 28.120 beguncev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Številni so nastanjeni v zasilnih namestitvah, nekateri so si jo našli sami. Oblasti obljubljajo, da bodo poskrbele za vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Val beguncev sicer ne pojenja in na edini cesti, ki povezuje prestolnico Gorskega Karabaha Stepanakert z Erevanom, nastajajo ogromni zastoji na stotine avtomobilov, napolnjenih s prtljago. Azerbajdžan naj bi odhod dovolil tudi upornikom, ki so položili orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gorski Karabah Gorski Karabah
PROFIMEDIA
Kolone vozil, ki so prečkale armensko mejo. Kolone vozil, ki so prečkale armensko mejo.
Kolone vozil, ki so prečkale armensko državno mejo. (Foto: PROFIMEDIA)
Gorski Karabah Gorski Karabah
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sporočil, da je zelo zaskrbljen zaradi prebežnikov in pozval k zaščiti pravic etničnih Armencev, ki bežijo. “Nujno je, da se zaščiti pravice razseljenega prebivalstva in da dobijo humanitarno pomoč,” je v imenu Guterresa dejal njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Državni sekretar Antony Blinken je medtem v telefonskem pogovoru predsedniku Azerbajdžana Ilhamu Alijevu dejal, da mora zaščititi civiliste v Gorskem Karabahu in jim omogočiti dostop humanitarne pomoči, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Eksplozija v skladišču goriva

Humanitarne razmere na območju ostajajo napete, obenem pa je v ponedeljek zvečer odjeknila še eksplozija v skladišču goriva. Po poročanju azerbajdžanske agencije Interfax, ki se sklicuje na armensko ministrstvo za zdravje, naj bi število smrtnih žrtev eksplozije naraslo na 125, piše na spletni strani tiskovne agencije Reuters. Še okrog 290 so jih zaradi poškodb hospitalizirali, številni naj bi bili v kritičnem stanju.

Armensko zdravstveno ministrstvo je v Stepanakert s helikopterjem na pomoč poslalo zdravniško ekipo, glede na navedbe azerbajdžanskega predsedstva je tudi Baku na območje poslal zdravila.

Tisoči iz večinsko armenskega Gorskega Karabaha bežijo kljub obljubam Azerbajdžana, ki jih je v ponedeljek znova ponovil Alijev, da bodo pravice Armencev, ki bodo po zasedbi s strani azerbajdžanske vojske ostali v enklavi, spoštovali.

Eksplozija in požar

Armenski separatisti v Gorskem Karabahu so po kratki operaciji azerbajdžanske vojske sredi prejšnjega tedna položili orožje in privolili v pogovore o reintegraciji. Po podatkih armenskih virov je v operaciji umrlo več kot 200 ljudi, več kot 400 pa jih je bilo ranjenih.

Po ponedeljkovih pogovorih Alijeva in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana se bosta danes v Bruslju predstavnika Armenije in Azerbajdžana udeležila pogovorov pod okriljem EU.

Državi sta že več desetletij v sporu zaradi te južnokavkaške pokrajine, ki je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana, vendar v njej živijo večinoma Armenci. V 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli tudi v dve vojni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!