Uprava RTVS: “Napadi na v. d. odgovorne urednice neupravičeni in zaskrbljujoči”

Slovenija 26. Sep 202316:33 18 komentarjev
Radiotelevizija Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po številnih odzivih na nedavne kadrovske spremembe na Televiziji Slovenija so iz Uprave Radiotelevizije Slovenija sporočili, da "z zgroženostjo" spremljajo "poskuse pritiska na uredništvo informativnega programa TV SLO 1 in vršilko dolžnosti odgovorne urednice". Poudarili so, da so "uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna".

Iz Uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so sporočili, da “z zgroženostjo” spremljajo “poskuse pritiska na uredništvo informativnega programa TV SLO 1 in vršilko dolžnosti odgovorne urednice”.

Kot smo poročali, je mesto vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) prevzela Polona Fijavž, nekdanja dopisnica TVS iz Berlina, potem ko je minuli torek z mesta odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija odstopila Jadranka Rebernik.

Vršilka dolžnosti Fijavž je po prevzemu funkcije začela kadrovanje v informativnem programu. Kot smo poročali, sta se najprej od vodenje oddaje Arena, ki je na sporedu ob ponedeljkih zvečer, poslovila voditelja Igor Pirkovič in Vida Petrovčič. Oddaja sicer ostaja na programu, vendar v prenovljeni in osveženi obliki Arena, pogled naprej.

Nato se je od vodenja informativne oddaje Odmevi moral posloviti Luka Svetina, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa od vodenja osrednje večerne informativne oddaje Dnevnik.

“Poudarjamo, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna,” so danes zapisali v Upravi RTV Slovenija.

Dodali so, da so mandati urednikov vezani na mandat odgovornega urednika, kar pomeni, da uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom prejšnje odgovorne urednice potekel mandat. “Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program,” so navedli.

“Napadi na vršilko dolžnosti odgovorne urednice TV SLO 1 so neupravičeni in zaskrbljujoči. Dialog znotraj hiše je ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena,” so dodali.

Spomnimo, da je na družbenem omrežju X nasprotovanje trenutnim kadrovskim potezam vodstva informativnega programa TVS izrazil predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. “Ko politika začne nastavljati ‘naše’ novinarje namesto profesionalnih in objektivnih, je to začetek konca demokracije,” je komentiral poteze vodstva TVS.

Za tem se je na spremembe na javni radioteleviziji odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Kot smo poročali, so novo upravo RTVS in vršilca dolžnosti direktorja TVS Andraža Pöschla opozorili, da bi pred imenovanjem Fijavž za vršilko dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TVS morala pridobiti mnenje uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje