Napoved predsednika Bidna: Odzvali se bomo na dejanje Savdske Arabije

Svet 12. Okt 202219:27 0 komentarjev
Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bodo sledili ukrepi, potem ko je Savdska Arabija skupaj z drugimi državami članicami organizacije držav izvoznic nafte Opec glasovala za znižanje proizvodnje nafte, kar je povišalo cene. Demokratski kongresniki med drugim zahtevajo prekinitev vojaške pomoči Riadu.

“Na dejanje Savdske Arabije se bomo odzvali in se posvetujemo. Ukrepali bomo,” je zagotovil predsednik ZDA Joe Biden, ki je že v torek napovedal posledice za Savdsko Arabijo.

Bidnova vlada trenutno opravlja pregled politike ZDA do Savdske Arabije, medtem ko to državo nekateri demokratski člani kongresa obtožujejo izdaje, saj bo povišanje cen nafte med drugim pomagalo Rusiji pri nadaljevanju vojne proti Ukrajini.

Demokratski senator Sidney Blumenthal in kongresnik Ro Khanna sta vsak v svojem domu kongresa vložila predlog zakona za takojšnjo ustavitev prodaje orožja Riadu za leto dni. To zajema tudi rezervne dele za vse, kar so jim že prodali, in logistično podporo.

V času, ko so odnosi z Iranom zaostreni, Savdska Arabija sicer ostaja ključen zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu, zato ni jasno, za kako močan ukrep se bodo odločili. Biden je nameraval ohladiti odnose zaradi kršenja človekovih pravic, vendar je bil zaradi vojne v Ukrajini prisiljen v otoplitev.

Sedaj pa je Biden po mnenju ameriških analitikov “dobil nož v hrbet” od kronskega princa Mohameda bin Salmana, s katerim sta se julija pozdravila med njegovim obiskom Savdske Arabije, zaradi česar je bil predsednik ZDA doma deležen ostrih kritik z levega političnega pola.

Joe Biden
PROFIMEDIA

Zunanji minister Savdske Arabije Faisal bin Farhan al Saud je sicer v torek zagotovil, da je bila odločitev za znižanje proizvodnje nafte povsem gospodarske narave. Ne glede na to pa ostaja dejstvo, da ta ukrep na nek način pomaga Rusiji.

Kljub temu pa Biden v torkovem intervjuju za CNN ni neposredno podprl predloga za zamrznitev prodaje orožja Rijadu. “Posledice bodo, ne bom pa šel v podrobnosti,” je dejal. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je ob tem poudaril, da bodo ukrepi v skladu z nacionalnimi interesi ZDA.

Biden se je v krajšem pogovoru z novinarji danes odzval tudi na rusko bombardiranje civilnih ciljev v Ukrajini in dejal, da so ruska dejanja surova in nizkotna. Na vprašanje o usodi ameriške košarkarice Brittney Griner, ki je zaprta v Rusiji, pa je Biden dejal, da se s Putinom o tem ne namerava pogovarjati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!