Narodni park Yellowstone prvič po 34 letih zaprli za obiskovalce

Svet 14. Jun 202212:38 0 komentarjev

Silno deževje je v Narodnem parku Yellowstone povzročilo rekordne poplave in zdrse kamenja. Park je zato tik na začetku turistične sezone zaprl vseh pet vhodov – prvič po letu 1988.

Celoten park, ki obsega dele ameriških zveznih držav Wyoming, Montana in Idaho, bo za obiskovalce – tudi tiste z rezervacijami – ostal zaprt vsaj do srede, ko bodo pristojni pregledali škodo na cestah, mostovih in drugi infrastrukturi.

poplave, yellowstone, narodni park
REUTERS

Vstop v park je prepovedan na vseh petih vhodih. Nazadnje je do zaprtja prišlo zaradi niza uničujočih gozdnih požarov leta 1988.

Osebje je za Reuters povedalo, da se trudijo evakuirati obiskovalce in zaposlene, ki so nastanjeni znotraj parka. Severni del parka bo po besedah nadzornikov parka verjetno zaprt kar precej časa.

Kot kažejo zračni posnetki, so poplave velik del poti v parku preprosto izdolble ali pa preplavile s kamenjem in blatom. Mnogo mostov je poškodovanih, zaradi zdrsa je reka odnesla celo eno izmed hiš na rečnem bregu. Sanacija škode bo najverjetneje trajala več mesecev, dež, kakršnega osebje parka ne pomni, pa naj bi se še nadaljeval.

Poslabšanju situacije je še dodatno pripomogel dvig temperatur v zadnjih nekaj dneh, saj se je sneg v višjih legah parka tako še hitreje stalil, voda pa je začela polzeti proti nižinam Yellowstona.

Zaprtje sovpada ravno s 150. obletnico odprtja parka, ta je bil namreč ustanovljen leta 1872 in je najstarejši narodni park na svetu. Lokalna skupnost, katere dohodek je močno odvisen od turizma, je upala, da bo dogodek vsaj nekoliko povrnil izgube, ki jih je za park v zadnjih dveh letih povzročila prepoved potovanj med pandemijo.

Yellowstone je eden najpriljubljenejših ameriških destinacij na prostem, njegova površina pa obsega več kot 890.000 hektarjev. Najbolj znan je po svojih gejzirjih, živalskem in rastlinskem svetu ter čudoviti pokrajini.

Yellowstone, narodni park Yellowstone, narodni park
PROFIMEDIA
Yellowstone, narodni park Yellowstone, narodni park
PROFIMEDIA
Yellowstone, narodni park Yellowstone, narodni park
PROFIMEDIA
Yellowstone, narodni park Yellowstone, narodni park
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!