Prva fotografija, ki jo je vesoljski teleskop James Webb poslal iz vesolja

Svet 12. Jul 202200:22 > 08:22 2 komentarja
Posnetek zaslona/The White House/YOUTUBE

Ameriški predsednik Joe Biden je javnosti predstavil prvo barvno fotografijo, ki jo je iz 1,5 milijona kilometrov oddaljene točke od Zemlje posnel vesoljski teleskop James Webb. Približno devet milijard evrov vreden znanstveni projekt, ki ga je v vesolje 25. decembra lani poslala evropska raketa ariane, je opremljen z infrardečimi instrumenti visoke resolucije, ki bodo lahko pogledali nazaj v čas 13,5 milijarde let, ko naj bi po velikem poku začele nastajati galaksije.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek, malo po polnoči po našem času, razkril težko pričakovani prvi barvni posnetek, ki ga je vesoljski teleskop James Webb poslal iz vesolja. Kot so pojasnili pri vesoljski agenciji Nasa, gre za najgloblji posnetek vesolja do sedaj. “Gre za zgodovinski dan za znanost in tehnologijo, za astronomijo in raziskovanje vesolja,” je ob predstavitvi posnetka povedal Joe Biden in dodal, da nam je Webbov teleskop odprl novo okno v zgodovino človeškega obstoja, skozi katerega se lahko ozremo.

Okoli devet milijard evrov vredni Nasin teleskop so v vesolje izstrelili konec lanskega decembra, zatem ko se je datum izstrelitve zaradi incidenta sprva zamaknil. Januarja letos so nato Nasini znanstveniki sporočili, da je teleskop dokončno razvil in napel svoj senčnik, ki ga potrebuje za zaznavanje infrardečih signalov iz oddaljenega vesolja. Le nekaj dni zatem pa je uspešno namestil še svoje glavno zrcalo, s tem pa se je zaključila še zadnja faza nameščanja glavnih komponent in teleskop je bil pripravljen na znanstveno uporabo.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je nato konec januarja letos sporočila, da se je Webbov teleskop utiril v tako imenovani točki Lagrange oziroma L2, od koder 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje lahko zre v vesolje. Takrat so poleg tega še napovedali, da bo teleskop prve fotografije na Zemljo poslal junija oziroma julija.

Teleskop, ki je mnogo močnejši od svojega predhodnika Hubbla, bo odslej ključni observatorij naslednjega desetletja. Naslednik Hubblovega teleskopa, od katerega je mnogo močnejši, bo preučeval nastanek vesolja vse do 200 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde let, kar je za 300 milijonov let več kot Hubble. Poleg tega bo tudi preučeval oddaljene planete v upanju, da morda odkrije takega, ki bi bil sposoben ohranjati življenje, podobno kot na Zemlji. Deloval naj bi od pet do deset let. O teleskopu James Webb in vlogi Slovenije v tem projektu pa smo že pred časom pisali tudi v rubriki Poglobljeno.

James Webb, Nasa James Webb, Nasa
Kevin Lamarque/REUTERS
James Webb, Nasa James Webb, Nasa
Kevin Lamarque/REUTERS
James Webb James Webb
NASA/NASA TV/REUTERS
James Webb teleskop James Webb teleskop
NASA/Bill Ingalls/REUTERS
James Webb teleskop James Webb teleskop
NASA/Chris Gunn/REUTERS
James Webb, nasa James Webb, nasa
NASA/Chris Gunn/Handout via REUTERS
James Webb, Nasa James Webb, Nasa
NASA/Chris Gunn/Handout via REUTERS
James Webb teleskop James Webb teleskop
NASA/Chris Gunn/REUTERS
James Webb teleskop James Webb teleskop
NASA/Bill Ingalls/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje