Kakšen je pogled na Zemljo z nove Nasine rakete? (VIDEO)

Svet 16. Nov 202208:43 > 18:59 0 komentarjev

Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa večkrat preložila izstrelitev rakete novega lunarnega programa Artemis, so jo danes vendarle uspešno izstrelili. Nasa je tako na pot proti Luni poslala najmočnejšo raketo doslej, ki je iz vesolja že poslala prvi posnetek.

Ob zagonu novega vodilnega programa ameriške vesoljske agencije z imenom Artemis je iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi malo pred 2. uro po lokalnem času (malo pred 8. uro po srednjeevropskem času) vzletela Nasina raketa, znana tudi pod imenom SLS (Space Launch System).

“Motorji so videti dobro,” so iz Nase sporočili dobrih pet minut po izstrelitvi. Ogromna raketa trenutno leti s hitrostjo skoraj 10.000 kilometrov na uro.

Po devetih urah in pol letenja pa je Nasa objavila tudi prvi posnetek, na katerem se razprostre pogled z modula Orion na Zemljo.

Nasa je v začetku meseca zaradi neugodnih vremenskih razmer ob tropski nevihti Nicole že tretjič preložila izstrelitev rakete, potem ko je drugi poskus izstrelitve septembra opustila zaradi uhajanja goriva, danes pa je nato vendarle uspešno izvedla načrtovano izstrelitev.

“Zaslužili ste si svoje mesto v zgodovini,” je ekipi po uspešni izstrelitvi dejala Nasina direktorica poletov Charlie Blackwell-Thompson.

Cilj misije je vrnitev astronavtov na Luno

Raketa Space Launch System (SLS) bo v okviru misije Artemis v vesolje ponesla modul Orion, ki bo obkrožil Luno, v prihodnjih misijah pa naj bi tja ponesla tudi ljudi. Cilj misije Artemis je vrnitev ameriških astronavtov na Luno.

Drugi polet v okviru misije, Artemis II, ki je predviden za leto 2024, naj bi ubral drugačno orbito okoli Lune, tokrat že z ljudmi na krovu. Vrhunec pa naj bi predstavljala misija Artemis III, ki vključuje tudi pristanek na Luni.

Ob tokratnem poletu rakete Artemis na krovu ni posadke, vendar pa v modulu poleg druge testne opreme sedi lutka, oblečena v kombinezon. Nasa je na tviterju razkrila, da tokratno odpravo vodi poveljnik Moonikin Campos. Če je prvi del imena lutke le besedna igra, pa drugi del nosi poseben pomen. Kot so pojasnili, je lutka poimenovana po inženirju Arturu Camposu, ki je Nasi pomagal, da se je odprava Apolla 13 po odpovedi sistema za dovajanje kisika iz vesolja srečno vrnila.

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni, poleg tega naj bi jim program dolgoročno utrl tudi pot za pošiljanje misij s človeško posadko na Mars. ZDA so sicer svoje astronavte nazadnje poslale na Luno med letoma 1969 in 1972, po tem pa človeških pristankov na našem edinem naravnem satelitu ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!