Nasa v Lunino orbito poslala mini satelit

Svet 14. Nov 202208:51 0 komentarjev
satelit capstone
NASA/Daniel Rutter

Nasa je sporočila, da se je njihov satelit Capstone uspešno utiril v Lunino orbito. Satelit, ki ni večji od mikrovalovne pečice, bo v orbiti zbiral podatke, ki bo pomagal pri projektu vesoljske postaje Gateway.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v nedeljo sporočila, da je štiri mesece po izstrelitvi orbito Lune uspešno dosegel majhen satelit Capstone, ki ni večji od mikrovalovne pečice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satelit Capstone je junija z raketo Rocket Lab Electron vzletel z vesoljskega izstrelišča na Novi Zelandiji. Pozno v nedeljo je vklopil svoje pogonske motorje, ki so vesoljsko plovilo spravili v orbito Lune, je sporočila Nasa.

Vesoljsko plovilo naj bi zdaj krožilo okoli Lune v natanko tisti orbiti, ki je namenjena načrtovani vesoljski postaji Gateway. Na ta način je mogoče vnaprej izključiti morebitna tveganja za postajo.

Vesoljska postaja Gateway, pri kateri sodeluje tudi Evropska vesoljska agencija, naj bi služila kot vmesna postaja za misije s človeško posadko na Luno, pozneje pa morda tudi kot postaja za misije na Mars.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!