Našli največjo anakondo na svetu, glavo ima veliko kot človek

Potovanja 21. Feb 202410:16 3 komentarji
največja anakonda na svetu
Foto: Zajem zaslona/Instagram

V svetu čudes narave se vsak dan odvijajo neverjetne zgodbe, ki nas pustijo brez besed. Znanstveniki so namreč odkrili novo vrsto zelene anakonde, ki živi v Amazoniji in je debela kot avtomobilska guma.

V amazonskem deževnem gozdu so našli največjo kačo na svetu. Dolga je 7,9 metra in tehta skoraj 200 kilogramov.

Severno zeleno anakondo je našel televizijski voditelj o divjih živalih, profesor Freek Vonk.

Daily Mail piše, da kača, ki je debela kot avtomobilska guma in ima glavo veliko kot človek, kljub svoji velikosti ni prestrašila 40-letnega voditelja in biologa, ki se je odločil zaplavati z njo.

Do zdaj je bila v Amazoniji prepoznana le ena vrsta zelene anakonde – orjaška anakonda. Severna zelena anakonda je nova vrsta, ki je bila potrjena v novi študiji, objavljeni v reviji Diversity. Profesor Vonk, ki je sodeloval s 14 kolegi iz devetih držav, je povedal: “Zdaj lahko potrdim, da smo odkrili največjo vrsto kače na svetu, zeleno anakondo.”

“Kljub temu da smo iz filmov in zgodb o orjaških kačah navajeni, da gre za eno vrsto, se je izkazalo, da zelene anakonde na severnem delu njihovega območja v Južni Ameriki, vključno z Venezuelo, Surinamom in Francosko Gvajano, dejansko pripadajo povsem drugi vrsti. Čeprav sta na prvi pogled videti skoraj enaki, je genetska razlika med njima 5,5 odstotka, kar je ogromno,” je še dodal profesor Vonk.

Raziskovalci so novi vrsti nadeli znanstveno ime Eunectes akayima.

Čeprav so jo raziskovalci šele odkrili, trdijo, da je nova vrsta že ogrožena zaradi podnebnih sprememb in stalnega krčenja gozdov v amazonski regiji. Več kot petina Amazonije je že izginila, kar predstavlja več kot 30-krat večjo površino od Nizozemske. Profesor Vonk je poudaril, da je preživetje teh velikih kač tesno povezano z zaščito njihovega naravnega habitata.

Glavni avtor študije, profesor Jesus Rivas, je opozoril, da je že pred 15 leti opazil, da obstaja več vrst anakond, in skupaj z ženo, dr. Sarah Corey-Rivas, že takrat začel analizirati različne vzorce, da bi našel genetske razlike. “S Sarah sva se s tem začela ukvarjati leta 2007, ko sva prvič opazila, da obstaja velika genetska razlika med venezuelskimi vzorci in nekaterimi vzorci iz Peruja. Nato sva začela postopek zbiranja vzorcev in sodelavcev po vsej Južni Ameriki in zunaj nje, da bi dokončala mozaik vzorcev, ki so nam omogočili študijo,” je povedal profesor Rivas.

“Anakonde preučujem že 32 let, zato se sprašujem, koliko je še drugih vrst, ki jih ne poznamo. Če je tako ikonična žival ostala neopažena toliko let, kako je potem z manj opaznimi in manj raziskanimi živalmi ter rastlinami? To odkritje nas spodbuja k razmisleku o dejanski raznolikosti Južne Amerike,” je zaključil profesor Rivas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje