Navalni je prepričan, da je poraz Rusije v Ukrajini neizogiben

Svet 20. Feb 202321:21 4 komentarji
Aleksej Navalni
Shamil Zhumatov/REUTERS

Vojaški poraz Rusije v Ukrajini je po besedah zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega neizogiben, četudi bodo ruske oblasti tja poslale še več vojakov. Poudaril je tudi, da mora Ukrajina o svoji usodi odločati sama, Rusija pa spoštovati meje, ki so bile določene leta 1991. Te vključujejo tudi polotok Krim, ki ga je Rusija aneksirala leta 2014.

“Življenja več deset tisoč ruskih vojakov so bila nesmiselno uničena,” je ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni zapisal v izjavi, ki jo je označil za svojo “politično platformo”. “Dokončni vojaški poraz je mogoče odložiti za ceno življenj več sto tisoč dodatnih rezervistov, vendar je na splošno neizogiben,” je dodal.

Po njegovih besedah je bilo “na desettisoče nedolžnih Ukrajincev” ubitih, ker se je ruski predsednik Vladimir Putin želel obdržati na oblasti “za vsako ceno”. Rusija bi morala po njegovem spoštovati ukrajinske meje, določene leta 1991, ki so vključevale tudi polotok Krim. “Tu ni o čem razpravljati,” je dejal Navalni, ki meni, da v 21. stoletju z vojno ni mogoče spreminjati meja. “Morali bi biti del Evrope in slediti evropski razvojni poti,” je ocenil in dodal, da Rusija potrebuje parlamentarno republiko ter da je treba odpraviti Putinovo diktaturo in izvesti svobodne volitve.

Navalnega so ruske oblasti zaprle v začetku leta 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi s strupom novičok avgusta 2020. Trenutno v kazenski koloniji približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve prestaja devetletno zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje