Navalni odslej na ruskem seznamu teroristov in skrajnežev

Svet 25. Jan 202214:06 0 komentarjev
Navalni
Aleksej Navalni. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija je zaprtega voditelja opozicije in kritika Kremlja Alekseja Navalnega in številne njegove zaveznike danes dodala na seznam "teroristov in skrajnežev". Na seznamu zvezne službe za finančni nadzor je tudi eden ključnih pomočnic Navalnega Ljubova Sobol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah protikorupcijskega sklada FBK, ki ga je ustanovil Navalni in so ga lani razglasili za ekstremističnega ter razpustili, je bilo danes na seznam dodanih več kot deset njegovih zaveznikov. Med njimi so protikorupcijski preiskovalec Georgij Alburov, odvetnik Vjačeslav Gimadi in več nekdanjih koordinatorjev regionalnih uradov Navalnega, ki so bili lani prav tako označeni za skrajneže.

Današnja odločitev jih postavlja v enak položaj z desničarskimi nacionalističnimi skupinami in tujimi terorističnimi organizacijami, vključno s talibani in skrajno skupino Islamska država.

34-letna Sobol, ki jo ruska policija išče od oktobra, je bila odvetnica FBK in producentka Youtube kanala Navalnega. Že v začetku meseca sta bila na seznam dodana dva ključna pomočnika Navalnega – Ivan Ždanov in Leonid Volkov, ki sta se danes na Twitterju norčevala iz oznake “terorist”.

Prejšnji mesec so preiskovalci zaslišali več nekdanjih regionalnih koordinatorjev Navalnega, vključno s poslanko v sibirskem mestu Tomsk Ksenijo Fadejevo. Tudi ona se je danes znašla na seznamu.

Aleksej Navalni
PROFIMEDIA

Ruske oblasti so pred približno letom dni aretirale Navalnega ob vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil po zastrupitvi z novičokom. Opozicijski voditelj trenutno še vedno služi zaporno kazen v kazenski koloniji, v državi pa se nadaljujejo ukrepi za utišanje kritičnih glasov, ki so se še okrepili po aretaciji Navalnega. Ruske oblasti so že več deset organizacij, medijev, novinarjev in nasprotnikov Kremlja označile kot “tuje agente”. Decembra lani je sodišče odredilo zaprtje najvidnejše skupine za človekove pravice Memorial.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!