Navkljub pozivom politikov Srbi množično na hrvaško obalo

Svet 10. Avg 202217:59 > 18:14 0 komentarjev
Hrvaška obala
PROFIMEDIA

Število srbskih turistov na Hrvaškem je bilo letos za 60 odstotkov višje od enakega obdobja lani in za 20 odstotkov višje od rekordnega leta 2019. Zanimanje Srbov za obisk Istre in Kvarnerja se je razširilo tudi na Dalmacijo, piše hrvaški časnik Večernji list. Na Hrvaškem je do leta 2016 dopustovala tudi srbska premierka Ana Brnabić.

Dober odziv srbskih gostov kaže, da jih od obiska hrvaške obale niso odvrnili niti pozivi srbskih politikov, naj ne letujejo na Hrvaškem.

Župan Novega Sada Miloš Vučević je minuli četrtek, dan pred 27. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem, izjavil, da nikoli ne bo razumel Srbov, ki na dan obletnice operacije Nevihta letujejo v Dalmaciji, Istri ali na hrvaških otokih.

V petek, na dan obletnice Nevihte, je na Hrvaškem kljub temu dopustovalo okoli 13.500 Srbov. Nihče od njih med dopustovanjem ni imel težav, prav tako tudi ne preostalih 127.000 srbskih turistov, ki so letos dopustovali na Hrvaškem, piše Večernji list.

“Gosti iz Srbije niso nič drugačni od turistov iz drugih evropskih držav, gostitelji na Hrvaškem pa jih pričakajo enako kot druge. Naši turistični delavci niso obremenjeni s politiko in narodnostmi, varnost njihovega bivanja pa je prenehala biti tema že pred sedmimi, osmimi leti. Ne bom rekel, da nekateri gosti iz Srbije pri nas niso doživeli kakšne neprijetnosti, vloma v avto ali podobno, a se to zgodi tudi Nemcu, Italijanu,” je za časnik pojasnil predsednik združenja potniških agencij pri hrvaški gospodarski zbornici Boris Žgomba.

Na Hrvaškem je v preteklosti dopustovala tudi srbska premierka Ana Brnabić. Pojasnila je, da je na Hrvaškem letovala zato, ker je tam podedovala premoženje, je v torek poročal srbski spletni portal Nova.rs. “Na Hrvaškem imam hišo, na otoku Krku. Moj dedek, oče mojega očeta, je s Krka. Nazadnje sem bila tam leta 2016. Odkar sem prišla v vlado, nisem šla v svojo hišo,” je izjavila premierka.

Dodala je, da v tem trenutku čuti, da zanjo kot za predsednico srbske vlade ni dobro dopustovati na Hrvaškem, letuje pa tam del njene družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!