Nebo nad Kijevom razsvetlil blisk, Nasa pojasnila, da ni šlo za njen satelit

Svet 20. Apr 202310:18 1 komentar
Blisk nad Kijevom
Posnetek zaslona/Anton Gerashchenko/TWITTER

Skrivnostni blisk, ki je sinoči osvetlil nebo nad ukrajinsko prestolnico Kijev, je sprožil veliko ugibanj. Ukrajinske oblasti so sprva predvidevale, da gre za Nasin satelit, ki je vstopil v Zemljino atmosfero, a je ameriška vesoljska agencija teorijo ovrgla, ko je pojasnila, da njihov satelit še vedno kroži v orbiti. Zdaj so se o primeru oglasile tudi letalske sile Ukrajine.

Sinoči je okoli 22. ure po lokalnem času nebo nad ukrajinsko prestolnico razsvetlil blisk nepojasnjenega izvora. Uradniki v Kijevu so sporočili, da sumijo, da je na Zemljo padel Nasin satelit, ameriška vesoljska agencija pa je za britanski BBC pojasnila, da je to nemogoče, saj njihov satelit še vedno kroži v orbiti. Ukrajinsko letalstvo je nato domnevalo, da bi blisk lahko povzročil meteorit.

Karkoli že je bilo, so ukrajinske letalske sile prepričane, da bliska, ki je razsvetlil nebo nad Kijevom, ni povzročil ruski zračni napad. “19. aprila zvečer ni bilo sovražnikovih napadov v regiji Kijeva. Vzrok bliska še razjasnjujemo,” je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil. Ali je šlo za nebesno telo ali drobec satelita, meteorit ali kaj drugega, kakšno anomalijo – obstajajo strokovnjaki, ki bodo povedali pravi razlog. Zračne sile delajo stvari nekoliko drugače,” je dodal.

Kljub temu je bil aktiviran zračni alarm, vendar “zračna obramba ni delovala”, je na Telegramu sporočil vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko. “Po predhodno zbranih informacijah je bil pojav posledica padca Nasinega vesoljskega satelita na Zemljo,” je še zapisal Popko.

Nasa ovrgla teorijo

Ameriška vesoljska agencija je v začetku tega tedna napovedala, da bo satelit, ki ni več v uporabi in je težak okoli 300 kilogramov, v sredo ponovno vstopil v atmosfero. Vesoljsko plovilo RHESSI, ki se je uporabljalo za opazovanje sončnih izbruhov, je bilo leta 2002 izstreljeno v nizko zemeljsko orbito in razgrajeno leta 2018, je sporočila Nasa.

Rob Margetta iz Nasinega urada za komunikacije pa je v petek, dan po skrivnostnem blisku, za BBC pojasnil, da je bil satelit v času opazovanja bliska še vedno v orbiti in da bo v Zemljino atmosfero ponovno vstopil šele ponoči. S tem je ovrgel teorijo ukrajinskih uradnikov, ki so izvor bliska pripisali prav satelitu.

Nasa in obrambno ministrstvo ZDA bosta še naprej sledila vesoljskemu plovilu RHESSI, so še pojasnili. Ukrajinski družbeni mediji pa so v vmesnem času preplavili teorije in memi, ki poskušajo razložiti izvor bliska. Najbolj priljubljena teorija je, da so ga povzročili vesoljci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje