Nekdanja avstrijska ministrica obtožena goljufije

Svet 29. Nov 202220:44 > 21:00 komentar
Sophie Karmasin
PROFIMEDIA

Nekdanja avstrijska ministrica Sophie Karmasin je bila obtožena goljufije, saj naj bi po koncu svoje politične kariere še naprej prejemala državna plačila. Hkrati je bila obtožena vpletenosti v afero z domnevnim kupovanjem pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Tožilci so nekdanjo ministrico Sophie Karmasin obtožili, da je vlado ogoljufala za 78.500 evrov, saj naj bi po koncu politične kariere – od leta 2017 do 2018 – še naprej prejemala plačila iz državnega proračuna. Karmasin je sicer položaj ministrice za družino zasedala med letoma 2013 in 2017.

Prav tako je obtožena, da se je od aprila 2019 do junija lani dogovarjala, da bi njeno podjetje prejemalo naročila za izvajanje vladnih oglasov in olepšanih javnomnenjskih raziskav. Če bo spoznana za krivo, pa ji grozi do tri leta zapora. V osrčju afere z domnevnim kupovanjem pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem je sicer nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz, kar ga je med drugim tudi odneslo s položaja.

Zaupniki nekdanjega kanclerja naj bi glede na sume tožilstva med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ljudske stranke (ÖVP) kot druge javnomnenjske raziskave. Namen naj bi bil olajšati pot Kurzu na čelo ÖVP in v kanclerski urad.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.