Nekdanja danska ministrica bo zaradi ločevanja migrantskih parov šla v zapor

Svet 13. Dec 202115:16 > 15:18 3 komentarji
Inger Stoejberg
PROFIMEDIA

Nekdanja danska ministrica za priseljevanje Inger Stoejberg bo zaradi ločevanja migrantskih parov v zaporu preživela 60 dni. Mediji poročajo, da je odločitev sodišča o tem, da je ločevanje migrantskih parov nezakonito, prelomna.

Nekdanjo dansko ministrico za priseljevanje Inger Stoejberg so zaradi nezakonite odločitve o ločevanju migrantskih parov leta 2016 danes obsodili na 60 dni zapora. Mediji poročajo, da gre za prelomno odločitev sodišča.

Posebno sodišče, ki so ga vzpostavili prav za ta primer, je nekdanjo ministrico spoznalo za krivo, da je v primeru ločitve para iz Sirije, ki je zaprosil za azil, ravnala protizakonito. Šlo je za odreditev ločitve para iz Sirije, ki je zaprosil za azil, ker je bila partnerka mladoletna. 17-letna Rimaz Alkayal in njen 26-letni mož Alnour Alwan sta se po pritožbi ponovno združila, sta pa bila štiri mesece prisiljena živeti ločeno, čeprav je bila žena noseča.

Ločili so 23 parov

“Zelo, zelo sem presenečena, to moram reči,” je po razsodbi v odzivu dejala Stoejberg, ki je bila med letoma 2015 in 2019 v takratni vladi pod vodstvom Larsa Loekkeja Rasmussena ministrica za priseljevanje. Ministrstvo pod njenim vodstvom je februarja 2016 odredilo, da morajo na Danskem brez izjeme ločeno namestiti vse pare, ki zaprosijo za azil, če je eden od partnerjev mladoleten. Po njenih besedah so tovrstno odločitev sprejeli v boju proti otroškim porokam, poroča BBC. V času svojega mandata je nasploh zavzela trdo stališče do priseljevanja.

Sodišče je ocenilo, da je šlo za nezakonito navodilo. Prizadetih je bilo skupno 23 parov, potem pa so navodilo opustili. Tožilstvo je zahtevalo štiri mesece zapora, obramba oprostilno sodbo. Na koncu so nekdanjo ministrico obsodili na 60 dni zapora. Pritožba na odločitev posebnega sodišča ni mogoča.

“Nisem izgubila samo jaz, ampak so izgubile tudi danske vrednote,” je po odločitvi sodišča še dejala za medije, poroča BBC.

Drugi tovrstni primer v zadnjih sto letih

Danski parlament je v začetku februarja glasoval za začetek sodnega postopka proti nekdanji ministrici pred posebnim sodiščem, zatem pa je Stoejberg odstopila z mesta namestnice vodje konservativno-liberalne stranke Venstre.

Tovrsten postopek je na Danskem zelo redek. V primeru Stoejberg je bil to šesti primer v danski zgodovini ter drugi v zadnjih sto letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje