Nekdanja mjanmarska voditeljica obsojena še na sedem let zapora

Svet 30. Dec 202208:55 0 komentarjev
Odstavljena mjanmarska voditeljica Aung San Su Či
Chalinee Thirasupa/REUTERS

Sodišče v Mjanmaru, kjer od državnega udara februarja lani vlada vojaška hunta, je nekdanjo voditeljico države Aung San Su Či obsodilo še na sedem let zapora. Spoznalo jo je za krivo petih točk obtožnice, ki ji očitajo koruptivno ravnanje.

Sodišče mjanmarske vojaške hunte je odstavljeno voditeljico Aung San Su Či danes zaradi korupcije obsodilo na sedem let zapora, je sporočil neimenovan vir, seznanjen s primerom. Nobelovo nagrajenko, ki je zaprta od lanskega državnega udara, so oblasti zdaj skupno obsodile že na 33 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Su Či je sodišče spoznalo za krivo petih točk obtožnice, povezanih z najemom, nakupom in vzdrževanjem helikopterja, ki je državi povzročil izgubo, je povedal vir. Od lanskega državnega udara je bila spoznana za krivo vseh obtožb, od korupcije pa vse do kršenja pravil med pandemijo covida-19. “Vsi njeni primeri so bili sedaj končani in proti njej ni več obtožb,” je dejal vir, ki je želel ostati anonimen, saj ni imel dovoljenja za pogovor z mediji. Novinarjem je bilo tako kot že nekajkrat doslej prepovedano prisostvovati sodni obravnavi, odvetnikom obtoženke pa je bilo prepovedano govoriti z mediji.

Odkar je vojaška hunta – z utemeljitvijo o domnevnih volilnih goljufijah na volitvah novembra 2020 – februarja lani prevzela oblast, Mjanmar pretresata kaos in nasilje. Po podatkih tamkajšnjega Združenja za politične zapornike (AAPP) je bilo od februarja lani v državi ubitih več kot 2.250 ljudi, okoli 15.000 pa so jih aretirali, medtem ko je bilo po podatkih agencije ZN za otroke (Unicef) od državnega udara razseljenih že več kot milijon ljudi.

Prejšnji teden je Varnostni svet ZN sprejel svojo prvo resolucijo glede Mjanmara v zgodovini, ki naslavlja problematične razmere v tej državi v jugovzhodni Aziji. V resoluciji med drugim poziva mjanmarsko vladajočo vojaško hunto, naj izpusti zaprto voditeljico Su Či.

Njeno izpustitev so danes znova zahtevale tudi ZDA. “Končna obsodba Aung San Su Či je žalitev za pravico in pravno državo,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta po njeni skupni obsodbi na 33 let zapora.

Tudi Evropska unija je obsodila dejstvo, da je bila obsojena na skupno 33 let zapora in to na “izključno politično motiviranih” sojenjih. “Ta sojenja so potekala brez spoštovanja pravnega postopka ali potrebnih sodnih jamstev in pomenijo jasen poskus izključitve demokratično izvoljenih voditeljev iz političnega življenja,” je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!